Over binden en boeien

Het afgelopen jaar was vitaliteit en duurzame inzetbaarheid top of mind binnen de organisatie. Zowel in de directe zorg, als op kantoor of thuis. Het doel was iedereen aan boord houden. De pandemie had een groot aandeel in een versnelling op de nieuwe visie op inzetbaarheid en verzuim: iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar werkplezier én is zich bewust van wat nodig is om dit plezier te behouden. De rol van de leidinggevende is hierbij onontbeerlijk. Er is veel aandacht uitgegaan op meer en beter in contact zijn met medewerkers in de directe zorg. ViVa! schept de randvoorwaarden die plezierig werken kunnen ondersteunen en versterken. Dit houdt in bewustwording stimuleren en tools aanbieden.

Onze belangrijkste opdracht van het afgelopen jaar en de komende jaren is hoe wij ervoor zorgen dat we medewerkers binden en boeien.

Liesbeth Filippini, manager HR: ‘Op verschillende vlakken is er extra ondersteuning voor medewerkers. Voorbeelden zijn ‘het goede gesprek’, waardoor je gezamenlijk tijdig tot oplossingen kunt komen mochten er moeilijkheden zijn. Ook de jaargesprekken zijn weer opgepakt. Omdat de span of control van de leidinggevenden is afgenomen én zij een begeleidingstraject ontvingen, kunnen zij nu tijd vrijmaken en de geleerde vaardigheden inzetten om – in alle openheid - het goede gesprek voeren.

Onze belangrijkste opdracht van het afgelopen jaar en de komende jaren is hoe wij ervoor zorgen dat we medewerkers binden en boeien. Onderzoek wijst uit dat in de nabije toekomst een op de vier Nederlanders nodig is in de zorg! Ook wij merken het grote tekort op de arbeidsmarkt. Om dit tekort aan zorgpersoneel terug te dringen zal strategische personeelsplanning een belangrijke rol gaan spelen en zullen we meer op regionaal en landelijk niveau moeten gaan samenwerken om de tekorten te lijf te gaan.

Wij als ViVa! moeten ervoor zorgen dat zorgmedewerkers het fijn vinden om bij ons te komen werken en ze weten te behouden en ervoor te zorgen dat iedereen zijn werk optimaal en veilig kan doen. Dus als werkgever goed in contact zijn met de werkvloer en tijdig signaleren als het werkklimaat als onprettig wordt ervaren. Inmiddels zijn er vele handvatten en mogelijkheden verwezenlijkt. De bewustwordingsacties en nadruk op autonomie hebben resultaat gehad.

Ons opleidingsaanbod is groot, zowel waar het gaat om opleiden als leren op de werkvloer en leren van elkaar.

Leren en ontwikkelen

Ons opleidingsaanbod is groot, zowel waar het gaat om opleiden als leren op de werkvloer en leren van elkaar. Er is een gedifferentieerd aanbod op locatie, functie en domein, voor huidige en nieuwe medewerkers. Daarnaast is de praktijkroute - combinatie leren en werken - uitgebreid. In 2020 was er een toename van leerlingen, we begeleidden ongeveer 400 leerlingen en stagiaires. En natuurlijk moesten ook wij een omschakeling van fysiek naar digitaal onderwijs maken. Kortom: de lerende cultuur is een onderdeel van ons DNA.

Al met al hebben we flinke stappen gezet om de waardering voor onze medewerkers concreet te maken en de kansen hebben verbeterd om te leren en te groeien. En deze ontwikkeling houden we vast de komende jaren!’