Casemanagement Dementie:

Een onmisbare schakel in de zorg aan huis

Casemanagement Dementie:

Een onmisbare schakel in de zorg aan huis

Maak kennis met het team

Het casemanagement dementie-team van ViVa! Zorggroep is een belangrijke, maar soms nog onbekende schakel binnen de organisatie. Het team bestaat momenteel uit tien casemanagers die werkzaam zijn in Zuid-, Midden- en Noord-Kennemerland. Zij ondersteunen in de wijk zowel cliënten als hun mantelzorgers bij het omgaan met dementie en zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor vragen en zorgbehoeften. Nadine en Kimberley nemen ons mee voor een inkijkje in hun vak.

Wat doet een casemanager dementie?

“Het team begeleidt cliënten en hun mantelzorgers vanaf het eerste vermoeden van dementie. Dit begint vaak met een laagdrempelige intake waarbij de casemanager kijkt waar ondersteuning nodig is, of dat nu in de zorg, bij huishoudelijke taken of bij andere praktische zaken is. Ook doorverwijzing naar een van onze Dagbeweging locaties behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast bezoeken we de cliënten regelmatig, soms alleen voor een kop koffie. Dit informele contact helpt om vroegtijdig signalen op te pikken die wijzen op veranderingen in het dagelijks functioneren.”

Naast begeleiding biedt het team ook diagnostiek in samenwerking met een specialist ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist. Op basis van geheugen- en cognitieve testen kan een diagnose dementie worden vastgesteld. Hierbij wordt ook de familie betrokken, zodat er een compleet beeld ontstaat van de situatie.

Laagdrempelige ondersteuning

Het is belangrijk dat collega’s weten dat het team casemanagement dementie zonder verwijzing benaderd kan worden. “We merken dat huisartsen en andere verwijzers ons goed weten te vinden, maar dat binnen de organisatie nog niet iedereen precies weet wanneer en hoe wij ingeschakeld kunnen worden,” vertelt Nadine. Collega’s kunnen het team bereiken via het e-mailadres casemanagementdementie@vivazorggroep.nl of via de website – casemanagement dementie. Belangrijk om te weten: de zorg van casemanagers wordt vergoed door de zorgverzekering en kent geen eigen bijdrage.

Herken de signalen

Dementie kent verschillende vormen en uitingsvormen. Geheugenverlies is een bekend symptoom, maar het kan ook gaan om gedragsveranderingen, moeite met oriëntatie of het niet meer kunnen uitvoeren van alledaagse handelingen zoals koffiezetten. Heb je een niet pluis gevoel bij een cliënt? Je kunt altijd even overleggen met het team casemanagers dementie. Ze denken graag met je mee.

Jonge mensen met dementie

De groep jong-dementerenden groeit en het team speelt in op deze ontwikkeling. Twee teamleden, Nadine en Denise volgen momenteel een opleiding om cliënten met jong-dementie beter te begeleiden. Dit voorkomt dat deze groep onterecht een burn-outdiagnose krijgt en biedt hen passende ondersteuning.

Multidisciplinair samenwerken

“Eén keer in de twee weken hebben we multidisciplinair overleg met Susanne de Man, specialist ouderen geneeskunde, Layla Leerschool, psycholoog en Tanja Violet, verpleegkundig specialist en dan brengt één collega een casus in. Of we werken aan de kwaliteit. Dan kijken we bijvoorbeeld naar de vragenlijst die we afnemen of de psycholoog vertelt iets over grenzen stellen. Dit zorgt ervoor dat we ons blijven ontwikkelen en verdiepen in ons vak. Dat maakt dit werk ook zo leuk!”

Teamcultuur en werkplezier

Wat ons team zo leuk maakt, is dat we allemaal anders zijn, maar dat we een open werkcultuur hebben. Dus als er iets is, maken we het bespreekbaar en komen we er samen uit. Ook als we even met elkaar willen sparren is er altijd wel iemand die met je mee kan denken. Daarnaast is er veel onderlinge steun, want je maakt soms heftige dingen mee.

Zijn er dan helemaal geen kanttekeningen aan jullie vak? Nou, wat beter kan is de warme overdracht als iemand naar een woonzorglocatie verhuist. Vanaf dat moment moeten we onze cliënten echt loslaten. En dat is jammer, voor zowel onszelf als de cliënt, maar ook onze collega’s van de woonzorglocatie. Wij kennen de cliënt goed en weten vaak wat wel en niet goed bij ze werkt. We zijn daarom aan het kijken hoe we ook na opname betrokken kunnen blijven.

Maar Nadine en Kimberley zijn het erover eens. Ze hebben echt de leukste baan binnen ViVa! vanwege de zelfstandigheid, het leuke team, maar ook de creativiteit die soms nodig is tot de best passende oplossing te komen. We kunnen zo echt iets betekenen voor onze cliënten en hun familie!