Duurzaamheid

Jaarverslag duurzaamheid

Lees verder

Onderzoek naar de eiwittransitie

Lees verder

Week Zorg zonder afval

Lees verder

Groene energie inkopen

Lees verder

ViVa! Zorggroep zette duurzame stappen in 2024

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de zorg. ViVa! Zorggroep loopt voorop in het verduurzamen van het werk in de zorg. In het duurzaamheidsverslag van 2024 blikt onze organisatie terug op de concrete stappen die zijn gezet om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Door Harmen van Doorn

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. ViVa! Zorggroep neemt haar verantwoordelijkheid serieus en werkt actief aan een groenere toekomst. Zo is het energieverbruik in 2024 met 4% gedaald, ondanks een lichte stijging van het gasverbruik (+1%).

Meedoen aan duurzaamheidsinitiatieven

ViVa! Zorggroep is aangesloten bij verschillende duurzaamheidsinitiatieven, omdat het eenvoudiger is om met meerdere organisaties het werk te verduurzamen. Zo is ViVa! onderdeel van het Milieu Platform Zorgsector en ondertekenden we de landelijke én regionale Greendeal Duurzame Zorg 3.0. Ook is onze organisatie klimaatpartner van het Lokaal Klimaatakkoord Velsen.

sunt excepteur

Aliqua duis consequat reprehenderit aliqua. Reprehenderit qui deserunt consectetur duis et non duis. Laborum qui amet.

sunt excepteur

Aliqua duis consequat reprehenderit aliqua. Reprehenderit qui deserunt consectetur duis et non duis. Laborum qui amet.

Belangrijke resultaten uit 2024

In 2024 hebben alle 17 woonzorglocaties én het hoofdkantoor het zilveren certificaat van de Milieuthermometer Zorg gekregen. Er is afgelopen jaar ook verder ingezet op afvalscheiding, voedselverspilling is aangepakt en medicijnresten worden verantwoord ingezameld. Verder wordt op steeds meer plekken gebruikgemaakt van LED-verlichting, elektrische voertuigen en duurzame leveranciers.

Vooruitblik op 2025

In het komende jaar ligt de duurzaamheidsfocus van ViVa! op het verder terugdringen van restafval, het verbeteren van voedselprocessen en het optimaliseren van de leefomgeving van cliënten met behulp van de Omgevingswijzer. Met deze inzet wil ViVa! Zorggroep goede zorg en de zorg voor de aarde combineren.

Download het duurzaamheidsverslag 2024

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Elles Arxhoek via duurzaamheid@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Voorlopige resultaten masteronderzoek

Onderzoek naar de eiwittransitie: eerste inzichten uit de praktijk bij ViVa!

Corinne Pool, diëtist én culinair coach bij ViVa! Zorggroep, doet naast haar werk de masteropleiding ‘Healthy Aging’ aan de Fontys University of Applied Sciences. Voor ViVa! doet zij vanuit deze opleiding onderzoek naar de eiwittransitie, misschien hebben jullie hier wel eens van gehoord. Ook al is haar onderzoek nog niet helemaal afgerond, in deze nieuwsbrief hebben we alvast de primeur van haar belangrijkste conclusies.

Door Evelyn Boelhouwer

De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, een belangrijke oorzaak hiervan is de uitstoot van broeikasgassen. Deze temperatuurstijging kan grote gevolgen hebben voor de natuur, het milieu en de volksgezondheid. Daarom is in Nederland klimaatbeleid opgesteld. In dit klimaatbeleid staan afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met als doel de temperatuurstijging beheersbaar te houden.

Eiwittransitie

Ook de zorgsector moet bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Actiz, onze branchevereniging, heeft een uitvoeringsplan van de ‘Green deal duurzame zorg’ opgesteld met daarin het focusgebied ‘Duurzame en gezonde voeding’. Hierin staat de doelstelling om de verhouding van dierlijke vs. plantaardige eiwitten in het menu van onze bewoners te kantelen naar meer plantaardig, dit wordt de eiwittransitie genoemd. Het vervangen van dierlijke- door plantaardige eiwitten reduceert namelijk de uitstoot van broeikasgassen.

Verantwoorde transitie in relatie tot gezondheid en welzijn van bewoners

Voor bewoners van ouderenzorginstellingen geldt te doen wat medisch verantwoord is. Zij hebben vaak een verhoogde eiwitbehoefte door (chronische) ziekte en/of ondervoeding. Onderzoek laat zien dat de meerderheid van bewoners van ouderenzorginstellingen in Nederland hun energie- en eiwitbehoefte niet haalt. En ongeveer 20% van de mensen die in een verpleeghuis woont is in meer of mindere mate ondervoed. Corinne geeft aan dat deze cijfers grotendeels overeenkomen met wat zij bij ViVa! heeft geconstateerd.

Plantaardige eiwitten Dierlijke eiwitten kunnen echter niet 1-op-1 vervangen worden door plantaardige eiwitten. Om de transitie van minder dierlijke- naar meer plantaardige eiwitten in het voedingsaanbod voor bewoners op medisch verantwoorde wijze uit te voeren, is daarom zorgvuldigheid en geleidelijkheid noodzakelijk. Het is belangrijk dat onze bewoners de maaltijden smakelijk blijven vinden en dat de voedingswaarde op peil blijft.

Goede voorlichting en begeleiding zijn een voorwaarde

Een goed afgestemd menu, goede voorlichting en structurele begeleiding zijn dus noodzakelijk om stappen te zetten in de eiwittransitie, waarbij het waarborgen van het welzijn en de gezondheid van onze bewoners zoals gezegd altijd het uitgangspunt is.

Transitie voor medewerkers en bezoekers brengt gezondheidsvoordelen

Ook voor medewerkers en bezoekers bestaat in het focusgebied ‘Duurzame en gezonde voeding’ een doelstelling om in het voedingsaanbod minder dierlijke- en meer plantaardige eiwitten aan te bieden. Onderzoek toont aan dat voor deze doelgroepen er juist gezondheidsvoordelen zijn. Hier liggen nog kansen, die nog verder onderzocht zullen worden.

Nieuw beleid voor Eten en drinken

De eiwittransitie is ook uitgewerkt in nieuw beleid voor Eten en drinken dat naar verwachting in de loop van deze zomer wordt vastgesteld. Hierover in de komende nieuwsbrief meer.

Vragen? Meer weten over het onderzoek van Corinne? Het complete onderzoeksartikel wordt half juli gepubliceerd. Heb je nu al vragen? Neem dan contact op met Evelyn Boelhouwer, e.boelhouwer@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Minder restafval op elke ViVa!-locatie maakt verschil!

Duurzaamheid is voor ViVa! Zorggroep erg belangrijk. In de afgelopen twee jaar daalde het aandeel ongesorteerd restafval van 86% naar 77%. Het doel: in 2026 een afname van 25%. Tijdens de landelijke Week van Zorg zonder Afval (19–23 mei) was op veel plekken in de organisatie zichtbaar hoeveel er gedaan wordt aan afvalscheiding, bewustwording en creativiteit.

Door Harmen van Doorn

ViVa! is actief bezig is om duurzaam te werken. “Verduurzaming is iets wat op heel veel vlakken terugkomt”, zegt Elles Arxhoek, adviseur duurzaamheid. “Meer aandacht voor minder afval en betere afvalscheiding is een belangrijk onderdeel. In de afvalweek besteedden we op allerlei manieren aandacht om mensen binnen onze organisatie nog meer te betrekken bij de doelen.”

Aandacht voor afvalscheiding met jaarlijkse afvalweek

Met verschillende acties tijdens de afvalweek van onlangs konden medewerkers meer leren over het scheiden van afval en gebruiken van duurzamere producten. Zo was er op de Grote Hout een speciaal promotie-afval-station, werden op alle locaties posters opgehangen met statistieken van het eigen afval-scheiden en werden online berichten verspreid. Er waren ook opruimacties, een winactie (een woordzoeker op zaadpapier) en ook werd afvalscheiding tijdens het werk onder de aandacht gebracht.

Huis ter Wijck: structureel duurzaam

Bij Huis ter Wijck wordt al ruim twee jaar zorgvuldig afval gescheiden. Alle medewerkers dragen bij aan een schonere zorgomgeving. Teamleider Mariëlle de Vries zegt op Engage: “Wij blijven in Huis ter Wijck het afval scheiden en pakken alle uitdagingen aan!” Sinds kort wordt het afval niet meer door zorgmedewerkers weggebracht, maar neemt een logistiek medewerker deze taak over in een pilot.

Lommerlust: afval wordt kunst

In Lommerlust werd in de ‘Zorg zonder afval’-week afvalmateriaal gebruikt om samen met bewoners kleurrijke creaties te maken. Deze activiteit bracht duurzaamheid op een toegankelijke en verbindende manier onder de aandacht. Collega Marie-Louise Visser – Vanderbroeck plaatste er foto’s van op Engage. “De knutselwerken werden tentoongesteld op de begane grond. We zijn trots op het resultaat.”

De Boogaert: zero-waste diner

De Boogaert organiseerde een zero-waste maaltijdconcept. Teamleider Boudewijn Albers geeft op Engage aan dat er soepen werden bereid van restjes, bewoners zelf konden kiezen tussen halve of hele porties, koffieprut werd hergebruikt in de tuin. De overgebleven lunch werd verwerkt in het diner. Ook deze aanpak helpt voedselverspilling te beperken en stimuleert bewuste keuzes.

‘De Blauwe Gang’ van Meerstate: voorbeeldige kantoorpraktijk

Op ‘De Blauwe Gang’ van locatie Meerstate werd onderzocht hoe het staat met afvalscheiding op kantoor. Er bleek op meerdere kamers een papierbak te staan. Bij de medisch secretaresses stonden zelfs twee afvalbakken: één voor papier en één voor restafval. Logistiek verzorgt de afvoer. Een mooi voorbeeld van goed georganiseerde afvalscheiding in de dagelijkse werkpraktijk.

Logistiek: stille kracht achter afvalverwerking

Zoals duidelijk is speelt de logistiekafdeling vaak een sleutelrol in het ophalen en sorteren van afval. Denk aan retourmedicatieboxen, naaldencontainers en andere gescheiden stromen. Door slimme oplossingen, bijvoorbeeld voor licht maar volumineus plastic, wordt steeds efficiënter gewerkt.

Samen duurzaam

De Week van Zorg zonder Afval liet zien hoeveel kennis, betrokkenheid en creativiteit er al is als het gaat om duurzaamheid binnen ViVa! Zorggroep. Alle kleine en grote bijdragen helpen mee aan een duurzamere zorg.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Elles Arxhoek via duurzaamheid@vivazorggroep.nl.

Structureel minder afval; slimme monitoren tegen voedselverspilling

De zorgsector levert veel afval. ViVa! Zorggroep wil hier verandering in brengen. Sinds 2022 werkt ViVa! daarom samen met meer dan 500 partners aan verduurzaming in de Green Deal duurzame zorg. Een belangrijk aandachtspunt voor ViVa! is het terugdringen van de hoeveelheid eten dat weggegooid wordt. De zorggroep werkt daarom sinds kort met een aantal ‘foodwaste monitors’ van Orbisk. De monitor wordt onder de GFT-bak geplaatst. Door middel van beeldherkenningstechnologie ziet het wat er wordt weggegooid. Al het voedselafval wordt gelabeld op ingrediëntniveau en daardoor ontstaat er een continue stroom van data. Met een verspillingscoach worden de gegevens geanalyseerd en verbeterplannen opgesteld.

Terug naar boven

30% van onze energie is nu duurzaam – en we gaan door!

ViVa! steeds groener: slimme inkoop combineren met duurzame ambities

ViVa! Zorggroep heeft inmiddels 30% van de totale energie-inkoop ‘vergroend’. Dat betekent dat bijna een derde van onze energie inmiddels duurzaam is opgewekt: via zon, wind en waterkracht. Een mooie stap in onze duurzaamheidsambitie én het betekent een daling in de kosten: met onze nieuwe contracten besparen we miljoenen.

Door Robert Boer

Voor het jaar 2026 is op dit moment al 50% van onze energie-afname vastgelegd. Deze energie is ingekocht tegen lagere tarieven dan in 2025. Een hoger percentage van dit contract is duurzaam opwekt. Ook voor het resterende deel liggen de tarieven op dit moment gunstiger dan vorig jaar. Dit komt onder meer doordat er minder druk ligt op de gasmarkt, mede door ruimere regels voor gasvoorraden. Ook dat geeft ruimte om duurzame keuzes te maken. Ondanks de rust blijft de energiemarkt hoe dan ook sterk afhankelijk van geopolitieke ontwikkelingen en weersomstandigheden. Daarom houden we de markt in de gaten. Voor de periode na 2026 zijn de eerste voorbereidingen gestart. De prijsstelling voor 2027 en latere jaren ligt lager dan voor komend jaar. Dat maakt het aantrekkelijk om langer vooruit te plannen. Om dit te kunnen doen, moeten we wel een nieuwe leverancier selecteren via een tendertraject. Dit traject loopt nu en het bestuur geeft daar binnenkort meer duidelijkheid over.

Vragen? Voor vragen over de energie-inkoop of verduurzaming kun je contact opnemen met Robert Boer via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Breng ook jouw ideeën in

Met minder energieverbruik besparen we ook een hoop elektriciteit en gas. Heb je ideeën om het stroom- en/of gasverbruik op jouw locatie te verminderen?

Terug naar boven

Duurzaamheid

Dit waren de artikelen van het thema Duurzaamheid. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.