Facilitair

Nieuwe schoonmaakapplicatie

Samen eten en beleven

Culinair coachingsprogramma krijgt vervolg in 2024

Lees verder
Lees verder
Lees verder

Nieuwe schoonmaakapplicatie

Lees verder

Samen eten en beleven

Lees verder

Culinair coachingsprogramma krijgt vervolg in 2024

Lees verder

Nieuwe schoonmaakapplicatie

Building Experience ontzorgt en biedt inzicht

De Huishoudelijke dienst en de Teamleiders in de woonzorglocaties worden met dit digitale programma, Building Experience, ontzorgd. Daarnaast worden zij geholpen om meer inzicht te krijgen in het totale schoonmaakprogramma. Vorig jaar zijn we met de applicatie gestart bij locatie Westerheem en De Grote Hout. De komende twee jaar rollen we de applicatie op alle woonzorglocaties uit.

Door Willeke Heijne

Building Experience is een online systeem van het bedrijf Diversey. Wat kan deze applicatie voor de woonzorglocaties betekenen? In Building Experience staat het ‘schoonmaakbestek’ van de locatie en vanuit dit bestek worden het weekrooster, de werkplannen en taken op maat gemaakt in samenwerking met de Huishouding en de Teamleiders van de woonzorglocatie.

Afvinken van taken

Het programma biedt ook voor de roosterplanning en de teamleiders veel meer inzicht. Zo is te zien of alle taken en werkzaamheden uitgevoerd zijn in een werkweek en welke taken en werkzaamheden eventueel nog moeten worden uitgevoerd door bijvoorbeeld de flex-medewerkers.

Trainingen voor nieuwe locaties

In 2024 en 2025 gaan we de applicatie Building Experience in alle woonzorglocaties verder uitrollen en dit willen we zorgvuldig aanpakken. We voeren de implementatie van de applicatie stapsgewijs uit. De teamleider en de huishoudelijk medewerkers van de locatie waar gestart gaat worden, krijgen eerst een training aangeboden om de teams kennis te laten maken met het digitale programma. Daarbij wordt uitgelegd hoe je ermee kunt werken. Daarnaast is een goede begeleiding van de leidinggevende aan de Huishoudelijke dienst noodzakelijk.

Praktische ondersteuning

Vanuit de afdeling Vastgoed & Facilitair helpen we de teams in de locaties met het invoeren van het schoonmaakbestek, de werkprogramma`s en de looproutes in de applicatie. Nadat het digitale programma operationeel is, blijven we de Huishoudelijke dienst en de Teamleiders helpen en ondersteunen als er vragen zijn of wijzigingen ingevoerd moeten worden.

Vragen?

Voor meer informatie kun je terecht bij Willeke Heijne, e-mail naar w.heijne@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Samen eten en beleven

Huisstijlgids voor de ViVa! Beleefkeuken is gereed!

Wij krijgen in onze kleinschalige woonvormen steeds meer vraag naar kleinere keukens waarbij de beleving rondom koken en eten centraal staat. Daarom hebben we een huisstijlgids ontwikkeld voor zulke ‘beleefkeukens’. De gids geeft handvatten voor het ontwerp en de inrichting van een beleefkeuken, uitvoerbaar in een aantal leuke stijlconcepten en in een aantal variaties. Hiermee wordt het eenvoudiger om keuzes te maken en zorgen we voor belevingswaarden en kwaliteit.

Door Evelyn Boelhouwer

De ViVa! Beleefkeuken is een keuken voor kleinschalige woonvormen, die geplaatst wordt in de gemeenschappelijke leefruimte. De beleefkeuken is niet alleen bedoeld om te koken, maar ook om, het woord zegt het al, iets te beleven: er is iets te ruiken, te zien, te proeven en te doen.

Waarvoor kun je een ViVa! Beleefkeuken gebruiken?

De ViVa! Beleefkeuken is voor alle kookconcepten geschikt en leent zich bijzonder goed voor de broodmaaltijden, voor koken als activiteit en voor de bereiding van eenvoudige gerechten of soep. Worden de warme maaltijden vanuit een centrale keuken aangereikt? Dan kun je in de beleefkeuken op een leuke manier de maaltijden opdienen en uitserveren. Deze kunnen vervolgens kleinschalig en gemoedelijk worden genuttigd.

Verschillende stijlen en maten

Voor het volledig kleinschalig kunnen koken, is er altijd de mogelijkheid de keuken naar wens aan te passen. De ViVa! Beleefkeuken is namelijk uitgewerkt in 3 maten: een small, medium en large variant. Ook zijn er 3 verschillende (leuke) stijlen en elke stijl is er in 2 varianten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zijn er nog variaties in opstelling: een achterwand met verrijdbaar kookmeubel, een keuken met een vast kookeiland of een U-vormige keuken.

Naar mensen toewerken

Uitgangspunten bij het ontwerp zijn dat we zoveel mogelijk met ons gezicht naar de mensen toe willen kunnen werken en dat de ruimte herkenbaar is als keuken met potten, pannen en etenswaar. Vanzelfsprekend is de ViVa! Beleefkeuken van goede kwaliteit, praktisch, goed schoon te houden en veilig in gebruik.

Aangepast aan de situatie

De ViVa! Beleefkeuken is zó ontworpen dat hij past bij de zorg die we willen leveren: zowel als het gaat om de vastgestelde dienstverleningsconcepten voor de maaltijdbereiding, als de invulling van de belevingswaarden bij het kookproces. Elke beleefkeuken wordt eerst ingemeten, uitgewerkt en begroot. De benodigde investering kan vervolgens via de gebruikelijke route bij de afdeling Vastgoed & Facilitair als project worden aangevraagd.

Aan de slag!

Heb je een gezamenlijke kleinschalige ruimte waar een beleefkeuken moet komen? Of wil je van de huidige keuken een beleefkeuken maken? Of heb je vragen? Bekijk de huisstijlgids en e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl of e.boelhouwer@vivazorggroep.nl.

Download en bekijk de huisstijlgids
Terug naar boven

Culinair coachingsprogramma krijgt vervolg in 2024

In 2023 zijn we met veel enthousiasme gestart met het ViVa! Culinair Coach-programma. Een programma waarbij 2 culinair coaches één dag per week ondersteuning bieden rond het thema eten en drinken. Dit was zo’n succes dat we in 2024 verder gaan met het programma en het zelfs uitbreiden!

Door Evelyn Boelhouwer

Het is ontzettend leuk én nodig dat er eindelijk weer wat aandacht is rondom het thema ‘Eten en Drinken. Dit is hét thema dat onze bewoners het meest bezighoudt in het hebben van een (zinvolle) dag. Het Culinair Coach-programma bestaat uit coaching-on-the-job, dus het daadwerkelijk helpen bij het bereiden van de maaltijden en uit een Culinaire Evenementenkalender met bijna elke maand een workshop of een evenement.

Succesvol eerste jaar met coaches op locatie

In het afgelopen jaar hebben de coaches op verschillende locaties en afdelingen geholpen met thema's als vers(er) koken, efficiënter bestellen en minder verspillen. Ook zijn er op maat gemaakte workshops gegeven rond thema's die speelden op afdelingen. Een voorbeeld is de workshop ‘Koken met weinig personeel tijdens de zomermaanden’.

Lekker en gezellig koken met elkaar en eten verbindt

De evenementen op de Culinaire Evenementenkalender werden heel goed bezocht. Medewerkers konden zich eenvoudig opgeven via LeO. Tijdens de workshops hoorden we terug dat vooral de onderlinge verbinding van medewerkers uit alle hoeken en gaten van de organisatie, als heel positief is ervaren. Lekker en gezellig koken en eten verbindt sowieso.

Meer evenementen en coaches in 2024

Dit jaar breiden we het programma uit en verdubbelen we de ondersteuning . We gaan met 4 coaches aan de slag: 2 voor de regio Noord en 2 voor de regio Zuid. Ook worden de aandachtsgebieden verruimd. Het helpen met vers(er) koken blijft een eerste prioriteit. Daarnaast gaan de coaches ondersteunen bij allerlei onderwerpen, onder meer:

  • Vinden van goede recepten (ook in relatie tot diëtiek)
  • Doen van bestellingen
  • Maken van een mise-en-place
  • HACCP-regelgeving
  • Uitvoeren van de verspillingsmeter
  • Verduurzamen (in bestellen en werken)
  • Organiseren van workshops
  • Beheer assortiment
  • Balans vinden tussen vers-convenience
  • Adviseren m.b.t. keuken optimalisaties
  • Stimuleren van meer vlees-en visloze maaltijden
  • Creëren van een huiselijke sfeer rond de maaltijden
  • Tafel dekken en het opdienen van de maaltijden
  • Gerechten opmaken
  • Belevingsgericht koken

Culinaire Evenementenkalender bijna beschikbaar

We stellen met 4 koks het programma voor 2024 samen. Dat heeft even tijd nodig. In het eerste kwartaal van 2024 publiceren we de Culinaire Evementenkalender; hou het intranet in de gaten! Ondertussen zijn de coaches gewoon aan de slag en kun je ons over alle bovengenoemde thema’s benaderen!

Vragen, wensen of ideeën?

Voor meer informatie of contact met ons kun je terecht bij het Culinair Coachingsprogramma, e-mail naar culinaircoaching@vivazorggroep.nl

Terug naar boven

Facilitair

Dit waren de artikelen van het thema Facilitair. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.