
Veiligheid
Bij calamiteiten weer alles onder controle
Brandveiligheidsmappen weer up-to-date
HIP: een pijler van goede zorg




Crisisbeheersing
Bij calamiteiten weer alles onder controle
door Harmen van Doorn
Stel, er gebeurt iets ergs in een van de woonzorglocaties: iets wat we een (kleine) ramp kunnen noemen. Weet het personeel dan wat er moet gebeuren? Weet de locatiemanager dan wie ze moet bellen? En wat hij of zij verder moet doen? Dat is uiteraard wel de bedoeling. We willen dat iedereen die een rol heeft, duidelijk weet wat de stappen zijn die er gezet moeten worden. En zelf kan opzoeken wat er nodig is.
Al ons werk organiseren we op zo’n manier dat we calamiteiten voorkomen. De kans dat er op een zorglocatie iets gebeurt maken we zo klein mogelijk. En toch kan het gebeuren: er ontstaat een brand, het CPE-virus breekt uit of er is een gaslek. “Dan is het belangrijk dat de mensen goed kunnen schakelen. Dat iedereen weet wat hij moet doen.” Dat zegt Rafael Aroca Morales, Manager Beheer & Onderhoud bij ViVa! Zorggroep. “We willen niet dat er lukraak mensen worden gebeld en er in paniek wordt gehandeld. We willen dat we op een juiste manier reageren op situaties.”
Protocollen op calamiteiten moeten verbreden
Een protocol voor calamiteiten zorgt voor duidelijkheid. Projectmedewerker Madoe van Kleij kijkt daarom nu naar de ontruimingsplannen en inhoud van de calamiteitenmap. “We gaan ze updaten en toekomstbestendig maken. De plannen van nu passen goed bij de virusuitbraken. Nu, in 2024, worden ook andere dingen gevraagd. Het is bijvoorbeeld nodig om te verbreden, om in meer crisissituaties te kunnen handelen op een manier die goed is uitgedacht.”
BMI resetten
Naast een update van de calamiteitenplannen is het ook nodig om een proces te hebben voor het resetten van een Brand Meld Installatie, ofwel de ‘BMI’. Madoe: “Op de locaties gaat zo nu en dan het brandalarm onbedoeld af: bijvoorbeeld door een kaasbroodje dat te lang in de oven zat. Er moet altijd iemand aan het werk zijn die de BMI kan resetten.” Rafael geeft aan dat ViVa! ervoor gaat zorgen dat alle ploegleiders een certificaat halen om dit te kunnen. “Ze moeten bijvoorbeeld contact hebben met de brandweer en van alles checken voor het sein ‘veilig’ officieel gegeven kan worden.”

Introductie Crisis Connect-app
De volgende stap in de crisisbeheersing wordt gezet door de introductie van de Crisis Connect-app. De app wordt op alle locaties in fasen geïntroduceerd. “Dit is de map in digitale vorm. In de app vindt je, na inloggen, ontruimingsplannen en het protocol. Je weet als leidinggevende wat je moet doen. De app scheelt veel printpapier en je hebt de informatie dan altijd in je broekzak bij je.”
Training voor de app
Wie de app mogen gebruiken wordt binnenkort bekend gemaakt. Er komt een training, zodat medewerkers worden opgeleid in het gebruik van de app. “Zodat je als gebruiker bijvoorbeeld ook weet dat je de app regelmatig even moet openen om ingelogd te blijven.” Madoe werkt ook aan het beheer. “Als alles er goed in staat en alles klopt wat er in staat, moet dat ook zo blijven. Dat betekent dat als er een verandering komt, dat het ook wordt aangepast door iemand.”
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Rafael Aroca Morales of Madoe van Kleij, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.


Brandveiligheidsmappen: voor risicobeheersing en veiligheid
In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan het actualiseren van alle brandveiligheidsmappen. Met resultaat: de mappen zijn nu allemaal compleet. Met deze mappen zorgen we dat onze brandveiligheid op orde is. En dat het op orde blijft. We stoppen niet met het verbeteren van de brandveiligheid.
Door Madoe van Kleij, Wessel Meulenberg en Ron Schaar
Brandveiligheid is een ruim begrip. Zo kan je op veel verschillende gebieden zorgen dat er veilig gehandeld wordt, denk bijvoorbeeld aan ontruimingsplannen en de BHV. Maar zijn er ook maatregelen die je kan nemen voordat er een brand uitbreekt? Dit wordt vooral gedaan op het gebied van installaties zoals een brandmeldinstallatie. In de brandveiligheidsmap zitten alle installaties verwerkt en de stappen die genomen worden om een brand te voorkomen.
Een map vol certificaten
Elk jaar worden de verschillende installaties op het gebied van brandveiligheid weer getest of ze voldoen aan de gestelde eisen. De installaties die hieronder vallen zijn de brandmeldinstallaties, droge blusleiding, blusmiddelen, liften en rookafvoer. Na de inspecties krijgen de installaties een certificaat. Deze certificaten worden in de brandveiligheidsmap gestopt voor de desbetreffende locatie. De certificaten zijn erg belangrijk. Stel dat er toch ergens een keer brand ontstaat, dan kan worden aangetoond dat wij controles goed hebben uitgevoerd.


Ook bouwkundig moet het op orde zijn
Naast de certificaten van de installaties is het van belang om te kunnen laten zien dat er op bouwkundig niveau wordt voldaan aan de brandveiligheidseisen. Wordt er bij een verbouwing door een brandscheidende muur gegaan? Dan moet er worden aangegeven dat deze muren goed afgewerkt zijn. Daarnaast moet er bij grote veranderingen een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Ook wordt door de brandweer een controle gedaan met bijbehorend advies over waar wij nog op kunnen verbeteren.
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Wendeline Cornelisse, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.

Zorg op orde
Hygiëne en infectiepreventie: een pijler van goede zorg
Goede zorg leveren, daar hoort hygiëne bij en het voorkomen van infecties. Op elke locatie van ViVa! Zorggroep werken medewerkers met cliënten en ze zijn op allerlei plekken in het gebouw bezig. Daarom is hygiënisch werken en voorkomen dat ziekten kunnen uitbreken op elk moment belangrijk. Hoe dat allemaal precies zit, vertellen Ingrid Speets en Mirjam Brinkman van het HIP-team. HIP staat voor: Hygiëne en Infectie Preventie.
door Harmen van Doorn
Volgens de wet moet elke zorgorganisatie een contract hebben met een bureau dat advies geeft op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Als organisatie kun je ervoor kiezen om veel zelf te doen. ViVa! Zorggroep heeft in 2022 gekozen om meer zelf te gaan doen. Twee collega’s zagen de uitdaging om dit op te zetten wel zitten: Ingrid Speets en Mirjam Brinkman.
Protocollen vindbaar
Ingrid en Mirjam zijn als echte pioniers aan de slag gegaan. Hun werk bestaat uit ‘geplande werkzaamheden’ en ‘ad hoc werk’. Allereerst zijn de dames bezig met het uitwerken van protocollen. De richtlijnen van de inspectie (IGJ) zijn hierin leidend. Ingrid: “We zorgen er ook voor dat de protocollen via intranet vindbaar zijn door er de juiste zoektermen aan toe te voegen.”
Workshops op locatie
Verder werkt het HIP-team aan audits, waardoor ViVa! de kwaliteit van de zorg kan toetsen: verloopt alles volgens protocol? Mirjam: “We willen dat maatregelen voor hygiëne en infectiepreventie voor elke locatie zoveel mogelijk gelijk zijn.” En dus organiseert het team dat er op locaties workshops worden gegeven. “Het doel hiervan is dat medewerkers weten wat ze moeten doen om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan.”


Gedrag beïnvloeden
En dat is best ingewikkeld, merkt Ingrid. “Gedrag is lastig te beïnvloeden. Soms vinden mensen het teveel gedoe om voor ze een kamer van een zieke cliënt verlaten de handschoenen uit te doen. Of ze denken juist dat bij bijvoorbeeld het aankleden van een cliënt handschoenen dragen beter is. Dat is schijnveiligheid; handen wassen is beter.”
Collega’s aanspreken
Collega’s voelen zich onderling lang niet altijd vrij om anderen aan te spreken, als iets niet volgens de hygiëne-codes verloopt. Mirjam: “Dat is begrijpelijk en daarom maken we graag duidelijk wiens rol het is. Het antwoord is dat het iets is van ons allemaal, leidinggevenden hebben uiteraard een voorbeeldrol.” Het HIP-team wil de collega’s vooral zoveel mogelijk bewust maken van de gevaren. “Dat maakt mensen bereid om het anders te doen.”
Overleg met regiomanager en microbioloog
Op dit moment leren ze veel over soorten infecties en over praktische zaken, die ervoor zorgen dat het werk zo effectief hygiënisch mogelijk wordt. Norovirus (buikgriep), Covid, luchtweginfecties, resistente bacteriën, scabiës (schurft): alles passeert de revue als je er Ingrid naar vraagt. “Wij komen bij uitbraken in actie en overleggen wanneer nodig met de regiomanager en een arts microbioloog over de eventuele vervolgacties.”
Hier is het HIP-team onder meer mee bezig
- Nieuwe inzichten uit onderzoek verwerken in de uitvoer van het dagelijkse werk op de locaties.
- Legionellabesmettingen voorkomen!
- Wat is een goede indeling voor alle materialen in een voorraadkast? Hoe liggen de materialen logisch, maar ook volgens de richtlijnen van de inspectie goed naast elkaar?
Blij met het HIP-team
Ingrid en Mirjam hebben allebei een eigen regio onder hun hoede: Ingrid is van regio Noord, Mirjam van Zuid. Mirjam: “Er is werk dat we samen oppakken. Maar we werken niet altijd samen, we gaan vaak alleen op pad.” Het voordeel is dat wanneer ze op locatie zijn ze meteen kunnen zien waar nog verbetering en aanscherping nodig is. Een nadeel is dat collega’s snel het gevoel hebben dat ze meteen gecontroleerd worden, vertelt Mirjam. “We willen er naartoe dat medewerkers blij worden als ze ons zien. Zodat ze hun vragen aan ons kunnen stellen. Zodat we met elkaar kunnen werken aan het leveren van goede zorg aan onze cliënten.”
Wist je dit al?
Omdat het HIP-team nog zo nieuw is, weten veel collega’s nog niet wat hun rol inhoudt.
- Na een uitbraak van een besmettelijke ziekte moet de locatiemanager zo snel mogelijk het HIP-team informeren (actie nummer 1 in het protocol). Het HIP-team geeft tijdens het proces gevraagd en ongevraagd advies.
- Iemand die een besmettelijke ziekte heeft kan niet altijd op de kamer blijven. Bijvoorbeeld als iemand dement is. Met maatwerk is het mogelijk om iemand toch een rondje buiten te laten lopen. Zo moet de persoon niemand tegenkomen en moeten de contactpunten vervolgens goed schoongemaakt worden.
- Volgens ‘artikel 26’ moet er melding gedaan worden van een uitbraak bij de GGD. Dit doet het HIP-team.
- Wanneer je weer aan het werk mag als je ziek bent geweest? Voor elk virus en elke bacterie is een x aantal dagen bepaald voor isolatie en/of thuis blijven. Vraag het HIP-team om informatie!
- Linnengoed opslaan bij een wastafel? Mag niet!
- Losse plafondplaten? Muren niet goed afgewerkt? Een nogo!
- Steriele materialen naast niet-steriele materialen in een magazijnkast? Kan niet!
- Kleding met lange mouwen? Niet hygiënisch!
Voor meer informatie kun je terecht bij Ingrid en Mirjam, e-mail naar HIP_verpleegkundigen@vivazorggroep.nl.

Veiligheid
Dit waren de artikelen van het thema Veiligheid. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.