
Duurzaamheid
Update metingen voedselverspilling

Logistieke processen onder de loep

ViVa! werkt mee aan energiecampagne


Update pilot
Eerste resultaten metingen voedselverspilling
Landelijk gezien is de inschatting dat er in de zorg zo’n 35 procent van de inkoop van etenswaren wordt weg gegooid… 35 procent is meer dan één derde, vreselijk! Om te monitoren hoe dat bij ViVa! Zorggroep is en daarvan te leren, zijn we dit jaar gestart met het meten van de voedselverspilling op 4 locaties: De Loet, De Marke, Strammerzoom en De Santmark. Zo kunnen we voedselverspilling tegengaan.
Door Evelyn Boelhouwer
ViVa! Zorggroep werkt veel aan het verduurzamen van de organisatie. Verduurzamen kan op heel veel terreinen, maar zeker ook op het gebied van eten en drinken. Zo proberen we onze inkoop steeds meer te richten op een minimaal percentage duurzame producten. En ook het eten dat in de prullenbak verdwijnt verdient aandacht! Gelukkig lijkt de verspilling bij ViVa! vergeleken met het landelijk gemiddelde mee te vallen, maar nog altijd is het rond de 19 procent en vinden we ook veel te veel.
Metingen op alle locaties In de eerste rapportage zijn de highlights en aanbevelingen van de eerste fase te lezen. Dit najaar gaan we de verspilling meten op 4 nieuwe locaties: Lommerlust, Forum, Geesterheem en Huis ter Wijck. Deze meet-projecten worden begeleid door de ervaringsdeskundige locaties waar de verspillingsmeter in januari heeft plaats gevonden. In het eerste halfjaar van 2024 meten we de overige locaties.
Verbeterplan: ook een financiële besparing In de loop van volgend jaar weten we waar we staan op het gebied van voedselverspilling en kunnen we er ook een verbeterplan aan gaan koppelen. Het begint namelijk met bewustwording en vervolgens is het natuurlijk ook de bedoeling om de werk- en kookprocessen te verbeteren. Want minder verspillen is niet alleen duurzaam, maar ook heel goed voor onze portemonnee: door de verspilling met 5 a 10 procent terug te dringen, compenseren we (voor een deel) de gestegen prijzen.
Vragen? Voor meer informatie kun je terecht bij Evelyn Boelhouwer of Elles Arxhoek, e-mail naar e.boelhouwer@vivazorggroep.nl of e.arxhoek@vivazorggroep.nl.

Onderzoek en planning
Logistieke processen onder de loep
We willen onze logistiek verbeteren. Daarvoor hebben we onderzoek gedaan. En wat blijkt? Per maand plaatsen wij als zorgorganisatie ongeveer 2500 orders in ons logistieke systeem met een gemiddelde orderwaarde van 350 euro. Ruim 350 medewerkers kunnen rechtstreeks in het systeem bestellen en de goederen worden direct vanuit de leveranciers naar onze locaties vervoerd. Met de inzichten uit het onderzoek gaan we onze logistiek verbeteren en optimaliseren.
Door Robert Boer
Onlangs is het onderzoek naar de logistieke processen voor goederen die wij bij onze leveranciers bestellen en afroepen afgerond. Je kunt je met de bovenstaande feiten goed voorstellen dat er een enorme stroom aan goederen is. Het levert een flinke belasting op van onze locaties en collega’s om alles op tijd op de juiste plek te krijgen.
Achter (bijna) elk product zit een overeenkomst Voor bijna alle goederen geldt dat de bestelling wordt gedaan bij leveranciers waar we overeenkomsten mee hebben afgesloten. Met deze organisaties hebben we dus afspraken vastgelegd. Bij het maken van de overeenkomsten letten wij op zaken als duurzaamheid, kwaliteit, service, snelheid en beschikbaarheid, de logistieke processen en prijs/kwaliteit verhoudingen. Als de overeenkomsten zijn afgesloten kunnen de goederen toegankelijk worden gemaakt in ons bestelsysteem ProActive, de inkoopmodule.
Op weg naar verbetering en optimalisering We willen onze logistieke processen verbeteren en optimaliseren. Daarom brengen we nu in kaart welke artikelen precies worden besteld en in welke hoeveelheden, welke medewerkers die orders plaatsen, wie de goederen op locatie ontvangt en ervoor zorgt dat het op de juiste plek komt. Als dit inzichtelijk is, kunnen we optimaliseren. De bestelfuncties worden tegen het licht gehouden. Ook wordt er gekeken wie wat doet en worden processen logischer ingericht.
Planning We weten nu al dat de bestelfunctie meer inhoud zal krijgen. Daar hoort bij dat er aan voorraadbeheer gedaan moet worden in de kasten op locaties. Dat geldt ook voor de interne distributie van artikelen op de locaties. We kunnen hier een professionaliseringslag maken door de bestelfunctie te koppelen aan de logistieke functie. Voor het einde van dit jaar ligt het plan van aanpak klaar dat ter goedkeuring wordt aangeboden aan het MT en de Raad van Bestuur. Daarna voert de afdeling Inkoop&Logistiek in 2024 de veranderingen door.
Vragen? Voor meer informatie kun je terecht bij Robert Boer, e-mail naar r.boer@vivazorggroep.nl.



ViVa! werkt mee aan energiecampagne
Zorg leveren verbruikt veel energie en de ambitie van de sector is om de zorg zo duurzaam mogelijk te maken. Ook ViVa! Zorggroep werkt aan deze ambitie. Daarom hebben we met ruim 200 andere zorgaanbieders de handen ineengeslagen. Tijdens de campagneweek ‘Zorg voor Energie’ van 9 t/m 13 oktober hebben we aandacht besteed aan het tegen gaan van energieverspilling en kostenbesparing.
Door Harmen van Doorn
De campagne is opgevallen. Ook media besteedden aandacht aan de energiecampagne. Het verduurzamen gebeurt op dit moment al vooral bij het beheer van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Om echt een verschil te kunnen maken, is draagvlak en betrokkenheid van alle medewerkers binnen de zorgorganisaties van groot belang. Daarom werden in de campagneweek veel tips en ideeën gedeeld om op het energieverbruik te letten tijdens het werk.
Vragen? Voor meer informatie kun je terecht bij Elles Arxhoek, e-mail naar e.arxhoek@vivazorggroep.nl.