Veiligheid

Wat je nog niet wist over legionellabeheer

Lees verder

Nieuwe hygiënecode biedt duidelijkheid

Lees verder

Wat je nog niet wist over legionellabeheer

Legionella kennen we allemaal als een gevaarlijk iets waar je erg ziek van kunt worden. Het is een bacterie die een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Daarom doen we veel om te voorkomen dat de bacterie kans krijgt om iemand te besmetten. We geven graag inzicht in wat we er zoal aan doen.

Door Arno van der Werf

De longontsteking die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie wordt ook wel veteranenziekte genoemd. De besmetting met de ziekte vindt plaats via het inademen van de besmette waternevel (bijvoorbeeld uit de douchekoppen). Er is zeer strenge regelgeving om besmetting met legionella te voorkomen. De laatste grote legionella-uitbraak in Nederland was in 1999 bij de West-Friese Flora in Bovenkarspel.

Wanneer ontstaat legionella? De bacterie die de ziekte veroorzaakt, bevindt zich in zeer lage aantallen in de grond en in het (leiding)water. De legionellabacterie vormt een probleem als zij zich kan vermenigvuldigen. Dat gebeurt in water met een temperatuur tussen 25 en 60 graden Celsius. Als het water langere tijd stilstaat kunnen er veel bacteriën groeien. Sterke doorstroming van het water kan voorkomen dat er aangroei is van de bacterie. Plaatsen waar het water vaak of altijd blijft stilstaan (dode hoeken) zijn daarom een risico.

Risicoanalyses en beheersplannen Bij de diverse locaties van Viva! Zorggroep worden risicoanalyses uitgevoerd door onze onderhoudspartners. In deze risicoanalyse worden alle risico’s in kaart gebracht, waardoor de legionellabacterie kan gaan groeien. Op basis van de risicoanalyse wordt een legionellabeheersplan opgesteld. In dit beheersplan zijn alle benodigde stappen opgenomen die ertoe moeten leiden dat het risico op groei van legionella in de installatie en besmetting erdoor minimaal is.

Temperaturen en controles Legionellapreventie draait onder meer om de temperaturen van het water. Bij het koude water is het belangrijk dat de temperatuur onder de 25 graden Celsius blijft en het warme water boven de 60 graden Celsius blijft. De temperatuur hiertussen, dus tussen de 25 tot 60 graden Celsius, geeft een verhoogde kans op legionella. Om te voorkomen dat de temperatuur van het water in deze risicozone komt te liggen, worden de temperaturen periodiek gecontroleerd en geregistreerd.

Regelmatig doorspoelen Om de groei van legionella in de installatie te voorkomen is een goede doorstroom belangrijk. Het beste is om de installatie hierop aan te passen, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd mogelijk. In dat geval moet de installatie regelmatig worden doorgespoeld. Wekelijks worden de tappunten uit het beheersplan gespoeld door de technische dienst.

Dit moet de TD’er op tijd weten Ook appartementen die tijdelijk leeg staan of waarvan de tappunten niet gebruikt worden, worden wekelijks gespoeld. Voor onze technische dienst is het dan ook van belang om te weten welke appartementen er op de locaties (tijdelijk) leeg staan of wanneer bijvoorbeeld douches (tijdelijk) niet gebruikt worden. Laat hen dit daarom steeds weten, zodat we samen kunnen bijdragen aan een veilige drinkwaterinstallatie!

Vragen? Voor meer informatie kun je terecht bij Arno van der Werf, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.

Wil je meer weten? Bekijk hier de bedrijfsvideo van onderhoudspartner Aquative.

Terug naar boven

Eén code om te checken

Nieuwe hygiënecode biedt duidelijkheid

In de nieuwe editie van de hygiënecode zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd. Uitvogelen welke code je op welke plek moet gebruiken is dus niet meer nodig. De nieuwe hygiënecode voor ‘Zorginstellingen, Woonvormen en Defensie' is op 1 mei gepubliceerd.

Door Evelyn Boelhouwer

Wat is er in de nieuwe code verbeterd? De processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat er moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. Verder is een aantal standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt.

Verder blijft het natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is.

Kortom: een nieuwe code met minder standaardregistraties, maar nog net zo veilig. Benieuwd naar de belangrijkste veranderingen? In een beknopt overzicht van Bureau de Wit vind je een samenvatting van de nieuwe hygiënecode. De hele code is te vinden op Zenya en wordt op dit moment ook in een papieren versie op alle locaties en op alle afdelingen en huiskamers waar gegeten wordt, uitgereikt.

Heb je de nieuwe code eind deze maand nog niet ontvangen? Of heb je vragen over de nieuwe code? Neem dan contact op met Evelyn Boelhouwer of Nico Baltus, e-mail naar e.boelhouwer@vivazorggroep.nl of n.baltus@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven