Facilitair

Herijking Strategisch Huisvestingsplan

Bijna is er nieuwe bedrijfskleding!

Even voorstellen... Richard Tuijn

Lees verder
Lees verder
Lees verder

Herijking Strategisch Huisvestingsplan

Lees verder

Bijna is er nieuwe bedrijfskleding!

Lees verder

Even voorstellen... Richard Tuijn

Lees verder

Foto: jiyeon-park-OshG1lLSNa4-unsplash

Herijking Strategisch Huisvestingsplan

De onderlegger voor ViVa!-woonzorglocaties met kwaliteit

Het Strategisch Huisvestingsplan van ViVa! Zorggroep wordt dit jaar herijkt. Het streven is het plan eind dit jaar definitief vast te stellen. Daarna starten we in het eerste kwartaal van 2025 met het opstellen van de lokale huisvestingsplannen per locatie. Dat gebeurt in samenwerking met de locatiemanagers en de regiomanagers.

Door Dennis de Haas

Het Strategisch Huisvestingsplan is een belangrijk document. Het geeft richting aan ontwikkelingen die we in de toekomst op ons af zien komen of die we zelf willen. Het geeft ook richting aan de uitvoer van het beleid op onze woonzorglocaties en in onze kernregio's. Daarnaast zorgt het voor het beheer ervan.

Het plan geeft antwoorden op belangrijke vragen, zoals ‘Welk type zorg willen we leveren op welke locatie?’ en ‘Hoe gaan we onze gebouwen optimaal onderhouden en verduurzamen?’. Met het herijken zorgen we ervoor dat onze woonzorglocaties kwalitatief op orde blijven en aansluiten bij de veranderingen.

Wat staat er zoal in het Strategisch Huisvestingsplan?

In het Strategisch Huisvestingsplan staan alle onderwerpen die nodig zijn om op onze zorglocaties kwalitatieve zorg te kunnen leveren. Nu en in de toekomst. De volgende onderwerpen staan er bijvoorbeeld in:

  • Zorgaanbod per locatie vastleggen: welk type zorg willen we leveren op welke locatie, zoals PG, somatische zorg of eerstelijnszorg.
  • Fysieke leefomgeving: aandacht voor de fysieke leefomgeving en inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes waarbij o.a. zelfredzaamheid, oriëntatie, veiligheid, privacy, huiselijkheid en zintuigelijke waarnemingen een belangrijke rol spelen voor optimaal comfort.
  • Maaltijden: hoe zorgen we ervoor dat er op alle locaties verse, smakelijke en volwaardige maaltijden bereid kunnen worden en mensen deze op een aangename wijze kunnen nuttigen.
  • Schoonmaak: een frisse en goed schoon gemaakte leefomgeving hoort ook tot onze taken en mag gezien worden als belangrijk onderdeel van de dienstverlening.
  • Zorgdomotica: Hoe maken we gebruik van technologie om de zorg efficiënter en aangenamer te maken?
  • Wet Zorg en Dwang: Hoe gaan we om met de verplichtingen uit deze wet en zorgen we voor een veilige en comfortabele omgeving voor bewoners?
  • Extra diensten: Hoe gaan we om met aanvullende diensten zoals fysiotherapie, een kapsalon of een winkel?
  • Logistiek: Hoe organiseren we de logistiek naar en op een locatie?
  • Onderhoudsprogramma: Hoe zorgen we voor goed en duurzaam onderhoud van ons vastgoed?
  • Verduurzaming: Ook de verduurzaming van onze gebouwen krijgt volop aandacht, zeker bij panden die al verouderd zijn.
  • Locatiesluitingen of verlengingen: Wat doen we als een locatie moet sluiten of juist moet worden verlengd? Welke stappen nemen we om de overgang soepel te laten verlopen voor bewoners en medewerkers?
  • Toekomstige locaties: We kijken tien jaar vooruit en bepalen waar we ons willen vestigen. Dit kan door grond aan te kopen of te lobbyen voor ruimte bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen in de gemeenten.

Als het MT zijn advies heeft gegeven over het plan, is het wachten op de goedkeuring door de Raad van Bestuur eind 2024. Erna maken we de lokale huisvestingsplannen, die ingaan op de specifieke behoefte en situatie van elke locatie. We zijn daarvoor in gesprek met medewerkers van elke locatie. Zo zorgen we ervoor dat de huisvestingsplannen aansluiten bij de dagelijkse praktijk.

Vragen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Unsplash: Andrej Isakov

Bijna is er nieuwe bedrijfskleding!

De zorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep krijgen nieuwe bedrijfskleding. Welke is nog niet bekend; de testfase is net voorbij. We luisteren in dit project goed naar de feedback van de collega’s die meedoen met de draagtest. Hun mening telt uiteraard zwaar.

Door Mylène Goeman

We zijn alweer een tijdje bezig met het bedrijfskleding-project. Voor de zomer hebben diverse collega’s zes weken lang twee verschillende tunieken getest. Hierbij werd gekeken naar draagcomfort, bewegingsvrijheid, praktische bruikbaarheid en wasgemak.

Testen, evalueren, testen, evalueren

Na deze testperiode werd iedereen gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen. Dat gaf goed inzicht in de ervaring. De tunieken hadden positieve punten, en punten die beter konden. Daarom is besloten tot een tweede draagtest. Aan deze tweede draagtest namen zeven collega’s deel en hij liep tot eind oktober. Daarna volgde een nieuwe evaluatie.

Feedback beoordelen en gesprekken voeren

Alle ervaringen worden verwerkt en de projectgroep beoordeelt alle feedback zorgvuldig. De komende tijd zullen er ook verschillende gesprekken plaatsvinden met de stuurgroep en leveranciers. Na deze gesprekken hopen we een definitieve keuze te kunnen maken voor de bedrijfskleding.

Vragen? Voor meer informatie kun je terecht op: Bedrijfskleding 2024 (sharepoint.com). Je kunt ook terecht bij de projectgroep via bedrijfskleding@vivazorggroep.nl.

Een blik op de evaluatieformulieren

‘Comfortabel’, ‘stijlvol’, ‘deze is er klaar voor’

De ‘testers’ hebben volop gebruik gemaakt van hun kans om te reageren op de nieuwe tuniek-opties. Medewerkers vinden één van de opties een comfortabele pasvorm hebben en zijn blij met de soepele, luchtige stof.

“Dit tuniek zit heerlijk en geeft me echt de ruimte om mijn werk goed te doen”, merkt een collega op.

Het rekbare rugpand en de doordachte lengte zorgen ervoor dat het ene tuniek geschikt is ‘voor allerlei bewegingen tijdens een drukke werkdag’, zo is er geschreven. Praktische details zijn ook belangrijk:

“In dit tuniek zitten handige zakken en zelfs een lusje voor mijn sleutels – zo heb ik alles bij de hand!”

Andere medewerkers kijken meer naar de uitstraling: “Dit model is mooi getailleerd, dus het ziet er niet alleen professioneel uit, maar ook stijlvol.” En de kleuren? Daar wordt verschillend naar gekeken. Sommigen vinden het fris en vrolijk, anderen minder geschikt voor alle seizoenen. “Mijn cliënten reageerden meteen: wat een fijne, vriendelijke uitstraling.” Eén van de testers was er al uit:

“Dit tuniek voelt echt als een aanwinst!”

Terug naar boven

Even voorstellen... Richard Tuijn

Mijn naam is Richard Tuijn. Ik ben in 1985 begonnen als tuinman/hovenier bij de Cameren in Limmen.

Ontzettend leuk werk waar ik zo’n 2 hectare tuin en bos rond de Cameren mocht onderhouden.

Door nieuwbouwplannen in 2004 van de Cameren en reorganisatie van het tuinonderhoud bij ViVa! Zorggroep ben ik in 2011 overgestapt naar de transport en logistiek van ViVa!. Hier werk ik in een leuk team met veel afwisselend werk.

Wij zorgen dat de processen van de afvalstromen van de locaties in goede banen worden geleid, waaronder de vuile was, P.M.D., papier, medicatie, grofvuil en bedden. Ook de interne verhuizingen krijgen onze aandacht. En we proberen zo veel mogelijk te recyclen.

Eind dit jaar heb ik er 40 dienstjaren op zitten en heb ik besloten om te stoppen bij ViVa! Ik ben nu nieuwe collega Joep de Gier in deze laatste maanden aan het inwerken.

We delen graag met jullie een impressie van onze werkzaamheden.

Terug naar boven

Facilitair

Dit waren de artikelen van het thema Facilitair. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.