
Veiligheid
Herintroductie Crisis Connect-app
Duidelijkheid over bedrijfshulpverlening
Informatiebeveiliging voldoet aan eisen




Crisisbeheersing
Herintroductie Crisis Connect-app
Weet jij wat je moet doen als er een (kleine) ramp uitbreekt? En wat is eigenlijk de rol van de locatiemanagers en ploegenleiders in zo’n geval? We willen dat iedereen die een rol heeft, duidelijk weet wat de stappen zijn die er gezet moeten worden wanneer er een crisis uitbreekt. En zelf kan opzoeken wat er nodig is. De Crisis Connect-app gaat ons hierbij helpen.
Door Dick Kol
Oplettende lezers zullen denken: “Hé, deze app ken ik al.” Een grotere groep zal zich afvragen: “Crisismanagement en een app?” Het was ook in de vorige nieuwsbrief te lezen: we werken aan de herintroductie van de Crisis Connect-app. Ofwel: de calamiteitenmap in digitale vorm, zoals de app ook wel wordt genoemd. In de app vind je, na inloggen, ontruimingsplannen en het protocol. Je weet als leidinggevende wat je moet doen. De app scheelt veel printpapier en je hebt de informatie dan altijd in je broekzak bij je.
Een app die ons verbindt
Sinds een tijdje zijn wij achter de schermen bezig met het borgen van ons crisismanagement. Voor de leek: hoe sluit de BHV organisatie bij de grotere incidenten op het crisismanagement team. De Crisis Connect-app verbindt ons in noodsituaties. Je kunt in de app direct zien welke BHV’er op dat moment dienst heeft en je vindt zijn of haar telefoonnummer. Ook kun je snel informatie vinden over hoe je kunt handelen: hoe zat het ook alweer met het blussen van een brand? De app staat vol met noodplannen en praktische tips. Alles komt samen in de app CrisisConnect.
Ervaring testen op twee locaties
Binnenkort gaan we kijken hoe de app wordt ervaren en hoe we de app het best kunnen gebruiken. Welke informatie willen medewerkers kunnen vinden in de app? Gebruiken we de app op de juiste manier? En welke verbeteringen zijn nog nodig voordat we de app in heel de organisatie kunnen gebruiken? Binnenkort maken we bekend op welke twee locaties we de tests zullen gaan uitvoeren.
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Dick Kol, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.


Crisisbeheersing
Duidelijkheid over bedrijfshulpverlening
BHV’ers zijn onmisbaar op elke woonzorglocatie. Niet alleen vanwege de wettelijke verplichting die ViVa! Zorggroep heeft, maar vooral omdat BHV’ers ingrijpen bij ongevallen of incidenten. Door alle personeelswisselingen was het niet altijd duidelijk wie de bedrijfshulpverleners (BHV’ers en BHV-ploegleiders) waren per locatie. De afdeling Vastgoed & Facilitair heeft dit nu in beeld gebracht. Ook hebben zij alle informatie rondom bedrijfshulpverlening verder op orde gebracht.
Door Harmen van Doorn
Het kan zomaar gebeuren: er breekt een brand uit of iemand wordt onwel. De BHV'er schakelt op zo’n moment hulpdiensten in, helpt bij het ontruimen van het pand, bij het blussen van een brandje of kan eenvoudige hulpverlenen bij iemand die onwel is geworden of gewond is geraakt. Op elke locatie moet er minimaal een BHV’er per dienst zijn ingeroosterd. Het is daarom belangrijk om te weten wie dit per locatie zijn. Die duidelijkheid is er nu.



Meer BHV’ers nodig
In totaal zijn er ruim 550 BHV’ers op de zorglocaties. Best veel, lijkt het misschien. Toch is er behoefte aan meer, zegt Rafael Aroca Morales, Manager Beheer & Onderhoud: “Er moet op elke locatie een wettelijke minimale aan BHV’er per dienst zijn ingeroosterd. Om dit te kunnen waarborgen hebben we meer BHV’ers nodig. We gaan daarom op korte termijn de basistraining aanbieden. Ook starten we met een opfristraining en een scenariotraining. Via LEO kun je je hier voor inschrijven.”
Wil jij BHV’er worden? Of heb je iemand op het oog? Meld het bij de locatiemanager van jouw locatie!
Taak-kaarten
Naast dat er voldoende BHV’ers nodig zijn, is het ook belangrijk dat alle informatie rondom calamiteiten op orde is. In de afgelopen periode is daarom gewerkt aan de taak-kaarten voor de locatiemanager, coördinator BHV-ploegleider, BHV-ploegleider en BHV’er. Deze kaarten geven hen duidelijkheid over wat er van hen wordt verwacht bij een calamiteit.
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Rafael Aroca Morales, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.

Positief advies auditor
Informatiebeveiliging voldoet aan eisen
Elke dag werken we met gevoelige cliëntinformatie. Het is belangrijk dat die gegevens van cliënten bij ons in veilige handen zijn. Zeker in een tijd waarin cybercriminaliteit toeneemt. Daarom werken we hard aan onze informatiebeveiliging. En die inspanning werpt zijn vruchten af: we voldoen nu aan de strenge eisen die er op dit gebied zijn! Maar, we blijven doorgaan met het verbeteren van de informatieveiligheid.
Door Marco Guijt
In de afgelopen periode is een NEN 7510-audit uitgevoerd. Dit is een controle op de informatiebeveiliging binnen de gezondheidszorg. De controle is uitgevoerd door een onafhankelijke auditor. Hij heeft ons naar aanleiding van de controle een positief advies gegeven. Dat betekent dat we voldoen aan de strenge eisen van de NEN 7510-norm.
Verder versterken
De auditor heeft ons ook tips gegeven hoe we de informatiebeveiliging nog verder kunnen versterken. Waardevol; we gaan er graag mee aan de slag. De tips gaan over hoe we onze processen en systemen nog beter kunnen inrichten. Die verbeteringen moeten we met elkaar doorvoeren, zodat we samen blijven werken aan het veilig houden van de gegevens van onze cliënten. Later hoor je hier meer over.
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Marco Guijt, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.

Veiligheid
Dit waren de artikelen van het thema Veiligheid. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.