Facilitair

Optimalisatie logistiek

Lokale huisvestings­plannen bijna klaar

Zenya opschonen en stroomlijnen

Lees verder
Lees verder
Lees verder

Optimalisatie logistiek: pilot Meerstate van start, Huis ter Wijck afgerond

We zijn op meerdere plekken binnen ViVa! volop bezig met het verbeteren van onze logistieke processen. Op 19 mei is op de GRZ-afdeling van locatie Meerstate de pilotfase gestart. Eerder is op locatie Huis ter Wijck al een vergelijkbare pilot opgezet, die nu is afgerond. De eerste resultaten stemmen positief.

Door Ruthger Pos

In de vorige nieuwsbrieven was al te lezen over de voorbereidingen van deze pilots. Toen deelden we dat we zijn gestart met de optimalisatie van inkoop en logistiek. De bedoeling is dat zorgmedewerkers zich kunnen richten op zorg, en dat logistiek werk voortaan wordt opgepakt door logistieke collega’s. Dat plan brengen we nu stap voor stap in de praktijk.

Samen slimmer werken in Meerstate

Afgelopen maanden hebben we samen met de collega’s van de locatie Meerstate gekeken waar het logistieke proces slimmer en efficiënter kan. Met die inzichten zijn we nu echt aan de slag gegaan. Het doel: zorgmedewerkers meer ruimte geven om zich te richten op zorg. Alles wat logistiek is, wordt opgepakt door logistieke medewerkers. Een duidelijke taakverdeling dus, die hopelijk zorgt voor meer rust en overzicht op de werkvloer.

Goede ervaringen op Huis ter Wijck

Op Huis ter Wijck begon de pilot op 14 april en deze is inmiddels klaar. De reacties van collega’s zijn positief. Dankzij hun feedback en praktijkervaringen kunnen we de logistieke processen beter afstemmen op wat er in de zorg nodig is. De opbrengsten van deze pilot gebruiken we direct om de werkwijze te verfijnen én breder uit te rollen.

Volgende stap: uitbreiding naar andere locaties

Wat we leren in Meerstate en Huis ter Wijck, nemen we mee naar de rest van de organisatie. Het is de bedoeling om de nieuwe aanpak stap voor stap op meer locaties toe te passen. Zo zorgen we samen voor een slimmere en toekomstbestendige manier van werken.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het team Inkoop via inkoop@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Eerste concepten klaar, in september vaststellen

Lokale huisvestingsplannen bijna klaar

Het afstemmen van de lokale huisvestingsplannen is bijna afgerond. Samen met vastgoedorganisatie CBRE en de regiomanagers zijn we op pad gegaan langs alle locaties. Het doel ervan was te inventariseren welke onderdelen in de lokale huisvestingsplannen moeten komen. Deze plannen zijn gebaseerd op onze brede strategie, in plaats van op losse voorkeuren of ideeën van individuele locatiemanagers (hoe goed deze ook zijn!). We willen een koersvaste lijn, met ruimte voor lokale invulling waar dat logisch is. Door Dennis de Haas

Tijdens de gesprekken met de regiomanagers en CBRE controleren we of de plannen zoals die nu zijn opgesteld kloppen met wat de locatiemanagers en teamleiders voor ogen hebben. Waar nodig scherpen we aan of vullen we aan. Zo zorgen we dat elk plan niet alleen klopt op papier, maar ook in de praktijk werkbaar is.

Vastleggen met blik op de toekomst De scope van de lokale huisvestingsplannen is vijf jaar, en waar nodig leggen we ook vast wat we doen voor de rest van de levensduur van een gebouw. Daarmee maken we heldere keuzes en zorgen we voor voorspelbaarheid. Geen verrassingen meer, maar een duidelijke koers.

Van concept tot vaststelling De conceptversies van de plannen worden in juni opgeleverd. Dan worden deze met de regiomanagers en locatiemanagers nog doorgenomen of alles klopt. In september worden de plannen definitief vastgesteld. Dat is precies op tijd voor de begroting van 2026. De locaties kunnen er dan bij hun financiële keuzes al direct rekening mee houden.

Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Op naar een krachtig kenniscentrum

Zenya wordt opgeschoond en gestroomlijnd

Binnen ViVa! Zorggroep zijn we volop bezig met het actualiseren en standaardiseren van onze documenten in Zenya, het kwaliteits- en risicomanagementsysteem. Een grote, maar belangrijke opgave. Want: wat je erin stopt, bepaalt wat eruit komt. Oftewel: garbage in, is garbage out. De documenten standaardiseren is belangrijk voor de kwaliteit, veiligheid en duidelijkheid van onze organisatie.

Door Harmen van Doorn

De leden van het managementteam hebben voor hun verschillende domeinen de opdracht gekregen om kritisch naar alle stukken in Zenya te kijken, vertelt Mylène Goeman, projectmedewerker Vastgoed. “Welke documenten zijn nog actueel? Wat kan weg? Wat moet herschreven of juist beter vindbaar worden gemaakt? Zo zorgen we dat iedereen werkt met dezelfde soort documenten – denk aan beleid, protocollen en richtlijnen – en weten we zeker dat de informatie klopt.”

Focus op kwaliteit en veiligheid Het doel van deze grote opschoonactie is helder: werken aan kwaliteit, veiligheid en duidelijk. Mylène: “Door alleen actuele en eenduidige informatie aan te bieden, verminderen we risico’s en maken we het makkelijker om volgens afspraken te werken. In kaart is gebracht wat we gaan doen, en aan deze aanpak besteden we nadrukkelijk aandacht in de weekstart van de afdeling Vastgoed & Facilitair.”

Alles actueel in september Het streven is om in september alle documentatie up-to-date te hebben. Dan is Zenya niet alleen een documentenopslag, maar een echt kenniscentrum. Binnen ViVa! hebben wij als afdeling Vastgoed & Facilitair relatief veel procedures. Ook op het gebied van processen zijn we goed vertegenwoordigd. Juist daarom ligt er voor onze afdeling een belangrijke taak om de informatie op orde te hebben – overzichtelijk, actueel en toepasbaar. In totaal maar liefst 100 documenten. Een flink aantal daarvan is al onder handen genomen.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mylène Goeman via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Facilitair

Dit waren de artikelen van het thema Facilitair. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.