
Wonen & Werken

Beleef- en wandeltuin voor bewoners Heemswijk
De binnentuin van Heemswijk werd lange tijd voor het overgrote deel bewoond door de ezels Maarten en Floris. Hierdoor bleef er maar een beperkte terrasstrook over voor de bewoners. Daar is nu verandering in gekomen.
Door Evelyn Boelhouwer
Sinds de dieren begin vorig jaar een goed nieuw onderkomen hadden gevonden, kon de wens om een beleef- en wandeltuin van de binnentuin te maken in gang gezet worden. Ilse Hoberg bracht de ideeën van de medewerkers en de wensen van de bewoners in kaart met een mooie schetstekening. Bureau Donker Groen werd gevraagd om dit om te zetten in een tuinontwerp. Fase-voor-fase kwam de tuin – in een jaar tijd – tot stand.
Het uitgewerkte ontwerp is mooi aangelegd
De tuin heeft een centraal pleintje met een fontein in het midden dat via een aantal pergola's toegankelijk is. Hierom heen zijn diverse 'weides' aangelegd: met fruitbomen, wilde bloemen, bodembedekkers, et cetera. Veel van wat is aangelegd moet nog uitkomen/uitgroeien. De kippen, die in de zomer vaak in de brandende zon stonden, hebben een heerlijk nieuw verblijf gekregen onder de bomen in en bij de schuur waar eerst de ezels in stonden.
Bewoners wandelen en zitten graag in de tuin
De bewoners zijn er echt ontzettend blij mee en er wordt al heel veel gebruikt gemaakt van de wandelpaden en de zitjes. Recent is er zelfs een aantal nieuwe bewoners in Heemswijk komen wonen waarbij de tuin doorslaggevend was bij hun keuze: wat groen en buiten kunnen zijn al kan doen!

Onderhoud door leverancier en vrijwilligers
Onze nieuwe groenleverancier Hoek gaat het onderhoud overnemen. En we hopen op een aantal vrijwilligers die willen helpen de tuin een mooie start te geven. Een officiële opening wordt deze zomer nog georganiseerd.
Vragen?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Evelyn Boelhouwer via vastgoed@vivazorggroep.nl.
Groenonderhoud ViVa!-locaties door consortium nieuwe partijen

Vanaf dit voorjaar verzorgen 3 nieuwe bedrijven het groenonderhoud op onze locaties, in plaats van één bedrijf zoals voorheen. De keuze voor de partijen is via het inkoopbeleid geregeld. De uitvoer verloopt tot nu toe naar tevredenheid. De geselecteerde bedrijven zijn: Kuuk, Krinkels en Hoek-Verbego groenvoorziening.

Slimme technologie voor betere zorg: domotica in de woonzorg
De druk op de ouderenzorg neemt toe. Ook bij ViVa! merken we dat de zorgvraag stijgt, het personeel schaars is en bewoners steeds meer en intensievere ondersteuning nodig hebben. Domotica - ook wel zorg ondersteunende techniek genoemd - is onmisbaar. Met zorg ondersteunende techniek bedoelen we slimme systemen die techniek, zorg en gebouw met elkaar verbinden. Dit helpt ViVa! om veilige en persoonsgerichte zorg te bieden, zowel nu als in de toekomst.
Door Barbara van de Poll
Om de woonzorglocaties klaar te maken voor de toekomst, zijn we op dit moment gestart met verschillende pilots. We bereiden onder andere de uitrol van smartphones voor, zodat medewerkers straks sneller en eenvoudiger toegang hebben tot de juiste informatie.
Pilots in volle gang
Daarnaast gaat een pilot van start met een koppelplatform dat verschillende zorgapplicaties met elkaar verbindt, zodat medewerkers zo min mogelijk losse apps hoeven te gebruiken en er efficiënter gewerkt kan worden vanuit één omgeving. Ook testen we een nieuw verpleegoproepsysteem dat meldingen niet alleen doorgeeft, maar ook context biedt. Dat zorgt voor meer overzicht, minder valse alarmen en uiteindelijk meer rust en ruimte voor persoonlijke zorg.

Samenwerking vanaf de tekentafel
Bij ViVa! weten we dat slimme zorg vraagt om samenwerking. Zorg ondersteunende techniek in de woonzorglocaties werkt alleen goed als zorg, ICT en vastgoed samen optrekken. Daarom denkt ICT al vanaf het allereerste begin mee bij de nieuwbouwprojecten. In de ontwerpfase is er nog volop ruimte om slimme keuzes te maken op het gebied van infrastructuur, netwerken en installaties. Door zorg ondersteunende techniek vanaf het begin in het bouwproces mee te nemen, zorgen we ervoor dat de technologie zo optimaal mogelijk in het gebouw is geïntegreerd en klaar is voor de toekomst.
Geen luxe, maar noodzaak
Zorg ondersteunende techniek is geen luxe extra, maar een waardevol hulpmiddel in een steeds complexere zorgwereld. Het stelt ons in staat om nu en in de toekomst persoonsgerichte zorg te blijven bieden, ondanks de toenemende druk op de ouderenzorg.
Vragen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Barbara van de Poll via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Nieuwbouwplannen in beweging: stappen vooruit op meerdere locaties
Waar staan we als het gaat om de nieuwbouwplannen van ViVa! Zorggroep? Een korte update over de voortgang bij Huis ter Wijck, Geesterheem en Heemswijk. In heel verschillende fasen werken we hard aan nieuw vastgoed.
Door Harmen van Doorn
Het Voorlopig Ontwerp van Huis ter Wijck is af
In de afgelopen maanden is voor Huis ter Wijck hard gewerkt aan het Voorlopig Ontwerp. De Raad van Bestuur spreekt zich hier nog over uit. En ook is er een inloop voor de buurt om te horen wat zij van het ontwerp vinden, onder meer van hoe de gevels eruit zien. Vanuit de klankbordgroep hebben we al positieve reacties gekregen. Daarnaast zijn er meerdere sessie geweest met diverse gebruikers. Zoals het er nu naar uitziet maakt de architect in het najaar het Definitief Ontwerp en kunnen we de omgevingsvergunning aanvragen. Voor de zomer verwachten we de grondovereenkomsten met de gemeente en Pré Wonen te kunnen ondertekenen.

Het haalbaarheidsonderzoek van Geesterheem is klaar
Een nieuw Geesterheem in de gemeente Uitgeest lijkt haalbaar voor ViVa!. Dat is de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek dat projectmanagementbureau Draaijer aan het afronden is. Maar, helemaal duidelijk is de haalbaarheid van nieuwbouw pas als alle betrokken partijen klaar zijn met hun onderzoek. En als de Raad van Toezicht zich heeft uitgesproken over het haalbaarheidsonderzoek. Het nieuwe Geesterheem komt namelijk op de plek waar nu de volkstuinen liggen. Deze volkstuinen wil de gemeente naar elders in het dorp verplaatsen. En naast nieuwbouw van Geesterheem is er op de grond ruimte voor nieuwe woningen. De ontwikkelaar die daar wil bouwen is nog niet klaar met de berekeningen en afstemming met de gemeente. Als architect voor dit project is AG Nova Architecten gekozen, die ook het ontwerp voor Huis ter Wijck maakt.

Architect in beeld voor herontwikkeling Heemswijk
Voor locatie Heemswijk geldt dat het haalbaarheidsonderzoek van start gegaan. Het procesmanagementsbureau is bezig met gesprekken met de gemeente. Ook hebben we omwonenden gevraagd om via een online vragenlijst aan te geven wat zijn belangrijk vinden. Dat zijn: de bomen, de groenstrook, de positie van parkeerplekken en de hoogte van het gebouw (niet hoger dan nu en geen platte daken vanwege meeuwenoverlast).
We verwachten in de loop van 2025 een (financieel en stedenbouwkundig) haalbaar plan met de gemeente hebben verkend. Daarna willen we collega’s en medewerkers bijpraten en met hen verder betrekken bij het nieuwbouwplan.

Vragen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wessel Meulenberg via vastgoed@vivazorggroep.nl.
Saenehof in de verkoop

Het appartementencomplex Saenehof is in de verkoop gegaan. Eind vorig jaar werd de bestemmingsplanwijziging onherroepelijk, de voorwaarde om Saenehof te kunnen verkopen. Bewoners van Saenehof hebben een speciale nieuwsbrief gekregen, omdat het mogelijk is dat bedrijven het complex gaan bezoeken. Saenehof wordt verkocht omdat woningen verhuren niet past bij onze kerntaak als zorgorganisatie. ViVa! biedt bij bewoners van het Saenhof nog wel zorg aan huis. Soms stromen mensen vanuit deze woningen door naar onze woonzorglocatie De Marke.
Meepraten over de toekomst van de zorg
De zorg is volop in beweging. Want de uitdagingen zijn groot: van personeelstekorten tot vergrijzing en van langer thuis wonen tot toenemende regeldruk. Tegelijk zijn er ook volop kansen en oplossingen. ViVa! Zorggroep is hier actief mee bezig, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van onze nieuwbouwplannen. Daarom namen collega’s onlangs deel aan het vierde Politiek Café van de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. Verschillende sprekers én het publiek gingen in gesprek over de toekomst van de zorg.
Door Harmen van Doorn
Tijdens de avond stond de toekomst van de zorg centraal. Vanuit de Tweede Kamer sprak VVD’er Harry Bevers. ViVa!-collega’s Tim Aarts (manager Innovatie & Transitie) en Dennis de Haas (manager Vastgoed & Facilitair) zaten in het panel.
Een open gesprek over belangrijke thema’s
Er kwamen veel belangrijke thema’s aan de orde: Hoe zorgen we dat goede zorg toegankelijk en betaalbaar blijft? En hoe spelen we in op thema’s als dementie, obesitas, en het groeiend aantal zorgmijders? De sprekers waren open over de knelpunten die zij zien én deelden hun visie op de toekomst.

Personeelstekort en regeldruk raken ons allemaal
Een belangrijk onderwerp van de avond was het personeelstekort in de zorg. Hoe zorgen we dat de zorgsector aantrekkelijk blijft om in te werken? Automatisering, hogere beloning, en minder regeldruk kwamen als mogelijke oplossingen naar voren. Maar worden ook niet gezien als de enige oplossing. Ook werd gesproken over de toenemende druk op mantelzorgers en de vraag hoe we deze groep beter kunnen ondersteunen.
ViVa! doet actief mee
De avond bood niet alleen inhoudelijke verdieping, maar ook ruimte voor dialoog. De zaal stelde scherpe vragen aan het panel. Vanuit ViVa! vinden we het belangrijk om onze stem te laten horen in dit soort gesprekken. Dennis de Haas: “We hebben dagelijks te maken met de thema’s die aan bod kwamen en willen daarom actief bijdragen aan oplossingen. Door aan tafel te zitten én goed te luisteren, dragen we bij aan een toekomstbestendige zorg.”
Vragen?
Wil je meer weten over de bijdrage van ViVa! tijdens het Politiek Café? Neem dan contact op met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.
Samen bouwen aan de zorgomgeving van morgen
Onlangs was er een inspirerende sessie over maatschappelijke vastgoedontwikkeling in Amersfoort. Collega’s, experts en partners dachten samen na over de toekomst van onze zorgomgeving: over slimmer samenwerken met bewoners, technologie én elkaar. De centrale boodschap? Vastgoed is méér dan stenen – het is een wezenlijk onderdeel van onze zorgvisie.
Conclusies van deze sessie:
- Vastgoedkeuzes van nu bepalen het wonen en werken van morgen.
- Zakelijk inzicht helpt om maatschappelijke impact te vergroten.
- Juiste inzet van technologie kan de betrokkenheid van bewoners versterken.
- Eigenaarschap binnen de zorg werkt: voorbeelden laten dat zien.
- Klein beginnen, leren en opschalen werkt het best om het anders aan te pakken.
Deze inzichten nemen de betrokken partijen mee in de ontwikkeling van hun beleid.
Breng ook jouw ideeën in
ViVa! werkt aan ‘de zorg van overmorgen’. Heb je ideeën voor de zorg van ‘overmorgen’?

ViVa! is nauw betrokken bij de vertaling naar acties
Woonzorgvisie Beverwijk en Heemskerk krijgt vervolg: van plannen naar concrete uitvoering
Begin dit jaar stelden de gemeenteraden van Beverwijk en Heemskerk de woonzorgvisie officieel vast. Een belangrijke mijlpaal. In het najaar van 2024 schreven we al over het tot stand komen van deze visie en de samenwerking tussen gemeenten en partners zoals ViVa! Zorggroep. Inmiddels wordt een volgende stap gezet: de vertaling van beleid naar concrete plannen.
Door Dennis de Haas
Bijzonder aan de ontwikkeling van de woonzorgvisie is dat er gewerkt wordt aan één gezamenlijk uitvoeringsplan voor beide gemeenten. Dat biedt overzicht, voorkomt dubbel werk en versterkt de regionale samenwerking.
Van visie naar actie: uitvoeringsplan in de maak Samen met de andere betrokken partijen – zoals de gemeenten, corporaties en welzijnsinstellingen – werkt ViVa! Zorggroep aan het opstellen van het uitvoeringsplan. Dat is belangrijk, want de gemiddelde leeftijd in de regio ligt steeds hoger: er zijn meer ouderen. We denken actief mee over hoe we de ambities rondom wonen, welzijn en zorg kunnen realiseren binnen de bestaande wijken. Denk aan onderwerpen als wijkontwikkeling, kleinschalige woonvormen, welzijnsaanbod en passende zorglocaties voor ouderen en kwetsbare mensen met een ondersteuningsvraag.
Plannen goed laten aansluiten op beleid Onze bijdrage beperkt zich niet tot overleg aan de tekentafel. Door onze betrokkenheid kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen plannen goed kunnen aansluiten bij de bredere doelstellingen van beide gemeenten. Dat doen we door ervoor te zorgen dat de woonzorgvisie doorvertaald wordt naar ons eigen beleid en onze werkwijze op de locaties in Beverwijk, Heemskerk en onze wijk- en thuiszorg. Bijvoorbeeld samenwerking met externe stakeholders in onze ‘keten’. Zo blijft wat we doen goed aansluiten bij wat lokaal nodig is.
Selectieproces voor begeleiding Tot nu toe begeleidde het adviesbureau BMC het traject. Om de vertaling van de plannen goed te begeleiden, wordt door de gemeente een regisseur geselecteerd. De selectie wordt gedaan uit drie partijen. ViVa! Zorggroep is een van de directe partijen die meebeslist in deze selectie en straks ook nauw samenwerkt met de regisseur bij de uitvoering.

Brede aanpak: van ouderen tot mensen met complexe zorgvragen De woonzorgvisie gaat verder dan alleen ouderenzorg. Ook thema’s zoals gehandicaptenzorg, ondersteuning bij onbegrepen gedrag en verslavingsproblemen krijgen een plek in het uitvoeringsplan. Het uitvoeringsplan moet uiteindelijk leiden tot concrete afspraken met woningcorporaties en andere zorgorganisaties. ViVa! is in deze fase een actieve gesprekspartner. Samen bouwen we aan toekomstbestendige oplossingen die écht in de praktijk werken.
Link naar de woonzorgvisie Benieuwd naar de vastgestelde woonzorgvisie voor Beverwijk en Heemskerk? Bekijk hier het stuk
Vragen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Wonen & Werken
Dit waren de artikelen van het thema Wonen & Werken. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.