Veiligheid

Aanscherping digitale beveiliging

Netcongestie: een serieuze uitdaging

Projectmanagement-bureaus ondersteunen

Lees verder
Lees verder
Lees verder

Aanscherping digitale beveiliging

Lees verder

Netcongestie: een serieuze uitdaging

Lees verder

Project­management-bureaus ondersteunen

Lees verder

Cyberbeveiligingswet in aantocht

Aanscherping digitale beveiliging

De digitale beveiliging in de zorg wordt strenger. Zorgorganisaties moeten duidelijke processen en afspraken opstellen. Dat is nodig om grip te hebben op risico’s die er zijn bij contact met leveranciers en de bedrijven daarachter. Ook moeten we onze IT-infrastructuur goed beschermen. Deze aanscherping draagt bij aan veilige en betrouwbare zorg. Met de komst van een speciale Cyberbeveiligingswet en de AI-Act werken we verder aan onze informatiebeveiliging.

Door Marco Guijt

Cybercriminaliteit neemt toe. En dat is een risico voor organisaties als de onze. We werken dagelijks met vertrouwelijke informatie over onze cliënten, die altijd goed beveiligd moet zijn. Cliëntgegevens zijn privacygevoelig en mogen niet in verkeerde handen vallen.

We voldoen aan strenge eisen van nu

We werken hard aan onze informatiebeveiliging. Die inspanning werpt zijn vruchten af: Dit wordt bevestigd door de jaarlijkse audit, waarbij we aantoonbaar voldoen aan de NEN 7510-norm. Deze norm stelt strenge eisen aan informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. De controle werd uitgevoerd door een onafhankelijke auditor.

Cyberbeveiligingswet is een aanscherping

Na de zomer wordt de zogenoemde NIS2 actief. Op dit moment is het een Europese richtlijn, maar het wordt in Nederland een wet. Ook wel bekend als de Cyberbeveiligingswet. Dit zorgt voor een flinke verandering in hoe we om gaan met onze leveranciers. Het doel van de wet is om de ‘digitale weerbaarheid’ van organisaties en hun ‘toeleveringsketens’ te versterken. Dat betekent dat we niet alleen verantwoordelijk zijn voor onze eigen informatiebeveiliging, ook moeten we goede afspraken maken met leveranciers die hun beveiliging zelf op orde hebben én kunnen aantonen dat ze werken met bedrijven die het ook goed voor elkaar hebben.

“We moeten ook afspraken maken met leveranciers én aantonen dat we werken met goede bedrijven.”

Transparantie, risicobeheer en ethische toepassing van AI

De AI-Act is een nieuwe Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie en heeft grote gevolgen voor zorgorganisaties. Deze wet stelt strengere eisen aan het gebruik van AI in de zorg, vooral bij systemen die diagnoses ondersteunen, behandelplannen voorstellen of patiëntgegevens verwerken. Zorginstellingen moeten aantonen dat hun AI-systemen transparant, veilig en vrij van bijvoorbeeld discriminatie zijn. Dit kan invloed hebben op AI-oplossingen die door onze leveranciers worden geleverd. Voor alle nieuwe initiatieven zullen wij een AI-assessment uitvoeren om te beoordelen of deze voldoen aan de regelgeving en ethische richtlijnen.

Wat is de planning?

De AI-Act is inmiddels actief, dat betekent dat we direct moeten voldoen aan de gestelde eisen. Dit vraagt om zorgvuldige implementatie en monitoring van AI-systemen binnen ViVa!

Voor de Cyberbeveiligingswet is er nog geen exacte invoeringsdatum vastgesteld, maar zorgorganisaties worden sterk geadviseerd om nu al te starten met de voorbereidingen. Er is namelijk geen overgangsperiode, wat betekent dat de wet direct moet worden nageleefd zodra deze ingaat.

Vragen?

Voor meer informatie kun je terecht bij Marco Guijt, e-mail naar privacy@vivazorggroep.nl.

Voorbereiding op de wet

Om voorbereid te zijn op de invoering van de Cyberbeveiligingswet, is binnen ViVa! begin dit jaar een project gestart dat bestaat uit drie deelprojecten:

  • NIS2-Leveranciersmanagement: Focus op het maken van duidelijke afspraken met leveranciers en het aantonen van hun beveiligingsmaatregelen.
  • NIS2-Techniek/Infrastructuur: Versterking van de IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen.
  • NIS2-BCP (Business Continuïteitsplan): Ontwikkeling en borging van maatregelen om de continuïteit van zorgprocessen te waarborgen bij digitale dreigingen.

Door op tijd actie te ondernemen, zorgen we ervoor dat onze organisatie klaar is voor deze nieuwe eisen en dat we veilige en betrouwbare zorg blijven bieden.

Vragen?

Voor meer informatie kun je terecht bij Marco Guijt, e-mail naar privacy@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Netcongestie: een serieuze uitdaging

We horen het regelmatig in de media voorbij komen: netcongestie. Het zorgt er steeds vaker voor dat netbeheerders nieuwe woningen en gebouwen niet of pas later kunnen aansluiten op het stroomnet. Dat betekent voor de nieuwbouwplannen van ViVa! Zorggroep een extra gegeven om rekening mee te houden. Wat is de impact van netcongestie op de nieuwbouwplannen van ViVa! Zorggroep? En hoe proberen wij een stroomprobleem te voorkomen?

Door Dennis de Haas en Harmen van Doorn

Het verschijnsel netcongestie treedt op als er in een gebied te veel stroom tegelijk wordt gebruikt. Het elektriciteitsnet kan de vraag naar stroom dan niet aan. Andersom kan ook: als tijdens stralend weer de zonnepanelen het aanbod van stroom op het net te groot maken.

Nieuwbouwplannen extra spannend

ViVa! Zorggroep heeft, zoals bekend, ambitieuze nieuwbouwplannen. We weten dat het haalbaar is om de locatie Huis ter Wijck in Beverwijk in de buurt nieuw te bouwen. Voor Geesterheem geldt dat we in een haalbaarheidsfase zitten om te verhuizen naar een andere plek in Uitgeest. De locatie Heemswijk willen we op ons eigen terrein opnieuw bouwen, maar hebben we straks een grotere vraag naar stroom. En datzelfde geldt voor de locatie De Marke in Bergen.

Voor deze projecten kunnen we nog niet met zekerheid stellen dat we stroom hebben. Dat komt omdat een netbeheerder pas na een concrete aanvraag wil aangeven of – en zo ja, wanneer – je gebouw aangesloten zal worden op het stroomnet. Die aanvraag indienen kan pas als we een omgevingsvergunning hebben aangevraagd.

Gasloos bouwen betekent meer elektriciteitsverbruik

Een belangrijke stap in de energietransitie is de overstap naar gasloze gebouwen. Ook ViVa! Zorggroep zal de nieuwbouwprojecten gasloos bouwen. Gasloos bouwen betekent dat we meer elektriciteit moeten verbruiken. Koken gebeurt dan met stroom in plaats van met gas. Hetzelfde geldt voor ‘koelen’. Omdat we in de zomer meer moeten koelen, kunnen zonnepanelen ervoor zorgen dat we minder elektriciteit nodig hebben.

En als het gaat om verwarmen willen we graag, waar dat mogelijk is, aansluiten op een warmtenet. Dat is een duurzaam alternatief voor gasverwarming. Het maakt gebruik van restwarmte en stadsverwarming. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar helpt ook de vraag naar elektriciteit verminderen.

We hebben een streepje voor

De impact van netcongestie is groot. Zonder voldoende elektriciteit kunnen de nieuwbouwlocaties niet in gebruik worden genomen, wat zou betekenen dat onze bewoners langer in een pand moeten leven waar de faciliteiten steeds minder goed passen bij de zorg die we leveren. In onze nieuwbouwplannen maken we keuzes voor duurzame oplossingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Ook werken we aan onze contacten met netbeheerders, om zo goed te weten hoe we kunnen inspelen op mogelijke uitdagingen die er zijn als we een stroomaansluiting willen aanvragen. Ten slotte is het goed om te benadrukken dat we – op dit moment – als zorgorganisatie nog een streepje voor hebben: maatschappelijke organisaties krijgen voorrang op een aansluiting, boven bijvoorbeeld woningen. Maar, dan moet er wel ruimte zijn voor die extra aansluiting.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Project­management-bureaus ondersteunen

ViVa! Zorggroep is bezig met de ontwikkeling van nieuwe gebouwen. Dat is nodig omdat sommige woonzorgcentra verouderd zijn en niet meer passen bij de intensievere zorg die wordt verleend. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe gebouwen straks geschikt zijn, schakelt ViVa! voor elk nieuwbouwproject een gespecialiseerd projectmanagement-bureau in.

Door Harmen van Doorn

Eén van de bureaus die ViVa! Zorggroep ondersteunt, is ICSzorg Adviseurs. Dit bureau kreeg de taak om het haalbaarheidsonderzoek voor de nieuwbouw van Huis ter Wijck in goede banen te leiden en de vervolgfase te begeleiden.

Het bureau heeft ervaring met het bouwen van woonzorgcentra. Een ander bureau dat deze ervaring ook heeft is Draaijer en Partners. Dit bureau adviseert en begeleidt bij de nieuwbouw van Geesterheem, waar het haalbaarheidsonderzoek nog bezig is.

Waarom zijn deze bureaus belangrijk?

De projectmanagementbureaus zijn een belangrijke factor; ze spelen een grote rol in het succes van de nieuwbouwprojecten. De bureaus zorgen dat het proces efficiënt en goed verloopt. Daarbij houden ze rekening met de wensen van de organisatie, medewerkers en bewoners.

Tijdens het hele project moeten veel stappen worden gezet, op veel verschillende vlakken: van verkenning en onderzoek naar haalbaarheid tot ontwerp en uitvoering. Ervaring helpt om overzicht te houden, niets te vergeten, kwaliteit te waarborgen en vertraging te voorkomen. Vertraging kan erg lastig zijn.

Controle op kwaliteit, planning en budget

De bureaus letten ook op kwaliteit, planning en geld. Zo zorgen ze ervoor dat de nieuwe gebouwen voldoen aan de hoge standaard van de intensievere, zwaardere ‘Zorg van Overmorgen’.

De nieuwe woonzorgcentra worden moderne gebouwen, die prettig zijn om in te wonen en werken. Dankzij deze gespecialiseerde bureaus zet ViVa! Zorggroep een stap naar betere zorg in de toekomst.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wessel Meulenberg via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Terug naar boven

Veiligheid

Dit waren de artikelen van het thema Veiligheid. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.