
Veiligheid
Herziening ontruimingsplannen voor betere veiligheid
Crisisbeheersing: Crisis Connect-app in testfase
Ook dit jaar weer veilige en gezellig versierde locaties




Ontruimingsplannen
Herziening ontruimingsplannen voor betere veiligheid
Alle locaties hebben een ontruimingsplan (ORP) om ervoor te zorgen dat medewerkers en bezoekers in geval van nood in veiligheid kunnen worden gebracht. Deze ontruimingsplannen worden op dit moment grondig herzien en ingekort. Zo is een ORP straks makkelijker en sneller te raadplegen; cruciaal bij calamiteiten.
Door Sara Kerssens
Een ORP is opgesteld voor verschillende rollen binnen de organisatie, waaronder de locatiemanager, (coördinerend) ploegleiders, BHV’ers en receptiemedewerkers. Op slechts één of twee pagina’s vinden zij instructies per noodscenario. Zoals wat te doen bij brand, het horen van een ontruimingsalarm, een ongeval, of een dreiging van buitenaf, bijvoorbeeld een lockdown. Zo weet iedereen wat hij of zij in een noodsituatie te doen staat.



Door de ontruimingsplannen samen te vatten, worden veiligheidsprotocollen overzichtelijker en eenvoudiger te delen met alle betrokkenen. Zo kan iedere medewerker snel en effectief reageren op incidenten. We raden aan om met het personeel regelmatig de scenario’s door te nemen, zodat iedereen goed is voorbereid. Het doel is dat medewerkers de procedures kennen en zich zeker voelen om te handelen bij calamiteiten.
Vragen?
Voor meer informatie kun je terecht bij Rafael Aroca Morales, e-mail naar vastgoed@vivazorggroep.nl.

Crisisbeheersing
Crisis Connect-app in testfase
De herintroductie van de Crisis Connect-app voor ViVa! Zorggroep loopt. De testfase leidt tot actiepunten om de inhoud op niveau te brengen. Ook leren we van het gebruik van de app door de medewerkers. We willen dat het een app is waar we niet meer zonder willen, omdat het een middel is dat goed kan helpen tijdens calamiteiten.
Door Mylène Goeman
Heb jij een rol binnen crisisbeheersing? Dan is het belangrijk dat je altijd weet wat je te doen staat. De CrisisConnect-app is een middel dat hierbij ondersteunt. De app is in ontwikkeling om ons nog beter te helpen bij (kleine) rampen en calamiteiten.
Van twee naar drie testlocaties
Na de eerste aankondiging van de herintroductie in de vorige nieuwsbrief zijn we nu verder gegaan met de testfase. Eerst werkten we op twee locaties met de app, nu is er een derde locatie toegevoegd. We willen een breder beeld krijgen van de werking en de behoeften in de praktijk. Teamleiders, ploegleiders en locatiemanagers van deze locaties hebben toegang gekregen tot de CrisisConnect-app en zijn gevraagd om de inhoud te controleren op compleetheid en bruikbaarheid.
Samen aanvullen en verbeteren
Veel van de inhoud van de app was nog onvolledig. Daarom heeft het projectteam de taak opgepakt om de app verder aan te vullen. Dit doen we niet alleen op kantoor: we bezoeken de drie testlocaties om met de medewerkers in gesprek te gaan en feedback op te halen. De knelpunten en suggesties voor verbetering schrijven we op om vervolgens aanpassingen door te voeren.

Uitrollen op elk locatie
Als de locatiebezoeken zijn gedaan, zal de app optimaal ingericht zijn. Dan kan de app stap voor stap binnen elke locatie worden uitgerold. De doelstelling blijft dat de Crisis Connect-app zorgmedewerkers, met name in de avonden en weekenden, ondersteunt bij onverwachte situaties. Of het nu gaat om snel toegang krijgen tot noodplannen of het kunnen vinden van de juiste contactpersoon. De app zelf kan calamiteiten uiteraard niet oplossen, het is echt een middel dat erbij kan helpen.

Vragen?
Heb je vragen over de voortgang van de testfase of de uitrol van de Crisis Connect-app? Neem dan contact op met Dick Kol via vastgoed@vivazorggroep.nl.

Kerstperiode
Ook dit jaar weer aandacht voor veilige en gezellige versierde locaties
Het is inmiddels vaste prik als de gezellige decembermaand weer voor de deur staat: een bericht over veiligheid rondom alle versiersels. Er wordt door veel mensen hard gewerkt om de warme kerstsfeer in onze woonzorglocaties te brengen. Elk jaar wordt op verschillende manieren gewezen op de veiligheid. De veiligheid even tegen het licht houden is niet altijd iets waar je per se energie van krijgt. Tegelijk is het zo dat versieren alleen maar veilig kan en mag.
Door Harmen van Doorn
Kerstbomen, sfeervolle decoraties en lichtjes zorgen voor een gezellige omgeving waarvan bewoners, bezoekers en collega’s ontzettend van kunnen genieten. Om deze periode veilig te laten verlopen, zijn er belangrijke richtlijnen. Ze zorgen voor de veiligheid en het welzijn van iedereen op de locaties.



Tijdens grote bijeenkomsten is de aanwezigheid van voldoende BHV’ers verplicht. Zij spelen een cruciale rol in het veilig ontruimen van ruimtes, het vrijhouden van vluchtwegen en gangpaden, en het bewaken van het maximum aantal aanwezigen. De BHV’ers staan onderling in contact via portofoons, waardoor ze snel en adequaat kunnen handelen. Zorg ervoor dat blusmiddelen goed bereikbaar en beschikbaar zijn voor noodgevallen.
Een feestelijke en veilige kerstperiode vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze zorglocaties tijdens de feestdagen veilig en gezellig blijven voor iedereen. Alvast een fijne kerstperiode!
Vragen? Voor meer informatie kun je het document op Zenya lezen en/of kun je contact opnemen met Dennis de Haas via vastgoed@vivazorggroep.nl.
Geen vuur
Allereerst is open vuur niet toegestaan, echte kaarsen moeten dus worden vervangen door LED-kaarsen die hetzelfde sfeervolle effect geven – maar dan zonder risico. Vuurwerk, fonduestellen en het afsteken van sterretjes en ijsfonteinen zijn in de locaties niet toegestaan. Dat is niet voor niets. In een omgeving met kwetsbare bewoners doen we er alles aan om brand of rookontwikkeling te voorkomen. Bewoners kunnen ook genieten van kookactiviteiten, als hier goede afspraken over worden gemaakt. De veiligheid van iedereen staat voorop.
Vluchtwegen vrijhouden
Het vrijhouden van vluchtwegen is essentieel in geval van calamiteiten. Zorg ervoor dat vluchtdeuren volledig vrij zijn van obstakels en gordijnen. Deze deuren moeten met de vluchtrichting meedraaien en zonder sleutel en met lichte druk open te duwen zijn. Controleer ook dat alle vluchtwegaanduidingen goed zichtbaar zijn en dat de noodverlichting functioneert. Gangpaden en nooduitgangen moeten altijd obstakelvrij zijn.
Veilige kerstversiering en aankleding
Bij het versieren van onze locaties is brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Gebruik bijvoorbeeld onbrandbare of brandvertragend geïmpregneerde materialen, ook voor kerstbomen, -takken en andere decoraties. Zorg dat versieringen minstens 250 cm boven de vloer hangen en niet tegen warmtebronnen, zoals lampen, liggen.
Vermijd het gebruik van glazen versieringen, vooral op PG-afdelingen, om risico’s te minimaliseren. Controleer bedrading van elektrische versieringen op beschadigingen en test deze voor gebruik. Schakel verlichting altijd uit door de stekker uit het stopcontact te halen in plaats van een lampje los te draaien. Het gebruik van brandbaar gas in ballonnen is niet toegestaan. Indien nodig, gebruik veilige verlengkabels en zorg dat deze goed zijn vastgeplakt om struikelgevaar te voorkomen.

Veiligheid
Dit waren de artikelen van het thema Veiligheid. Dankjewel voor het lezen van al het nieuws! Navigeer via het menu naar de andere thema's of ga weer terug naar het voorwoord.